Waldemar Torenstra duikt in oude culturen in Amerika
donderdag 27 april 2023

Waldemar Torenstra duikt in oude culturen in Amerika

Kan de moderne westerse mens iets leren van de oude culturen in Noord- en Zuid-Amerika die bijna verdreven werden, maar nog altijd springlevend zijn? Met die vraag in het achterhoofd reist Waldemar Torenstra samen met zijn team duizenden kilometers over de twee continenten in het nieuwe BNNVARA-programma Ondersteboven van de Amerika’s.

Ongeveer 400 jaar geleden kwamen de eerste Nederlanders aan op de plek die vandaag de dag New York heet. Zij waren onderdeel van de kolonisatie van Europese landen van het Amerikaanse continent. De geschiedenis vanuit het Europese perspectief is redelijk bekend, maar wat is er eigenlijk gebeurd met de volken die in de Amerika’s woonden voordat Columbus er voet aan land zette? De zevendelige serie Ondersteboven van de Amerika’s is vanaf zaterdag 13 mei te zien om 20.35 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Waldemar Torenstra: “Nadat ik ontdekte hoeveel verschillende inheemse volken er nog altijd leven in Noord- en Zuid-Amerika, werd ik vooral getroffen door hoe deze volken in 2023 nog elke dag bedreigd worden in hun voortbestaan. Terwijl de wijsheden uit hun traditionele wetenschap en hun duurzame manier van leven, moderner en actueler voelen dan ooit! Voor mij zijn de gesprekken met de inheemse leiders levensveranderend geweest.”

Waldemar en zijn team starten in New York: dé plek waar 400 jaar geleden onder anderen de Nederlanders als kolonisten naar toe kwamen, iets waar bijvoorbeeld straatnamen nog steeds aan doen herinneren. Dit soort gevolgen van de kolonisatie kennen we, maar wat weten we eigenlijk van de gevolgen voor de Seneca, de Onondaga en de Mohawk volkeren? Of van de mix van Europese en inheemse culturen in Mexico?

In zijn reis spreekt Waldemar met verschillende leiders, hoort hij van experts over indrukwekkende uitvindingen van de Inca’s en proeft hij van de geneeskrachtige keuken van de Maya’s. Overal waar hij komt wordt duidelijk dat inheemse culturen wel degelijk springlevend zijn, en dat ze nog tot op de dag van vandaag moeten strijden voor het voortbestaan van hun culturen, grondgebied en vrijheden.

Ondersteboven van de Amerika’s is een coproductie van BNNVARA en De Haaien.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen