TV Affairs maakt Vrouwelijke kracht na de aardbeving in Marokko
donderdag 14 december 2023

TV Affairs maakt Vrouwelijke kracht na de aardbeving in Marokko

Marokko wordt in de avond van 8 september van dit jaar getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum ligt ten zuiden van de stad Marrakech, waar regisseur Jalal Bouzamour en zijn moeder zich toevallig op dat moment bevinden.

In het tweeluik Vrouwelijke kracht na de aardbeving in Marokko volgt Jalal vrouwen die in actie komen voor de slachtoffers van de aardbeving. Deze tweedelige documentaire is te zien op zondag 17 en zondag 24 december om 16.25 uur bij de NTR op NPO 2. Het is een co-productie van NTR en TV Affairs.

Vanaf het eerste moment filmt regisseur Jalal Bouzamour de verwoestingen, maar ook de hulp die meteen op gang komt. Jalal: “Het viel me meteen op dat er zoveel vrouwen naar voren stapten om iets te doen. Powervrouwen die vanuit hun hart in actie kwamen met eenzelfde grenzeloze liefde als mijn moeder. Ze doorbreken de traditionele genderrollen en laten zien dat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren in tijden van crisis.”

De volgende powervrouwen worden in Vrouwelijke kracht na de aardbeving in Marokko door Jalal in twee afleveringen in beeld gebracht:

Jenna en Hilde: De Nederlandse Jenna en Belgische Hilde reizen samen af naar het rampgebied om kinderen een hart onder de riem te steken. Met donaties die ze hebben binnengehaald kopen ze speelgoed en schoolspullen bij lokale winkeltjes. Zo helpen ze die ook.

Esther en Tineke: Zij pakken direct na de ramp het vliegtuig met hun speurhonden. De kans op overlevenden was klein, dat wisten ze, maar hun doel was het vinden van lichamen zodat nabestaanden hun naasten op een goede wijze kunnen begraven.

Marieke: De Nederlandse Marieke woont de ene helft van het jaar in Nederland, de andere helft in Marrakech. Na de aardbeving kon ze niet in Nederland blijven. Ze moest naar haar vrienden, naar haar ‘familie’. Met eigen ogen wil Marieke zien wat de aardbeving heeft veroorzaakt en bezoekt een getroffen gezin in een tent, langs de weg. Veel geld heeft ze niet, maar wat ze heeft geeft ze weg: vanuit het hart.

Ilham en Bouchra: Onderneemster Ilham was tijdens de aardbeving in het noorden van Marokko. Op Instagram heeft ze 900K followers waar ze een oproep doet om te doneren voor de slachtoffers. Dekens, tenten, kleding en medicatie worden door haar ingekocht om in afgelegen dorpjes uit te delen. Dit doet Ilham niet alleen, Bouchra uit Alkmaar reist er speciaal voor af naar Marokko.

Ouassima en Fatimzahra: Ouassima en haar vriendin Fatimzahra konden ook niet stil zitten en vanuit Nederland toekijken. Nadat ze een doneeractie hadden opgezet pakten ze het vliegtuig naar Marrakech. Met een volgeladen pick up trekken de dames hoog het Atlas gebergte in om samen het Sisterhood-gevoel te versterken en ervaren met lokale vrouwen in het aardbevingsgebied.

Bron: NTR/BM
Foto: De Nederlandse Tineke en Esther zoeken met speurhonden lichamen in het getroffen gebied

Bericht delen