TV Affairs maakt serie Mocronado’s voor Omroep WNL
vrijdag 14 juli 2023

TV Affairs maakt serie Mocronado’s voor Omroep WNL

In de nieuwe televisieserie Mocronado’s van Omroep WNL blikt een groep van vijf Marokkaanse mannen terug op hun werkzame leven en beschouwen ze het leven van nu; als pensionado in een land waar ze eigenlijk alleen ‘te gast’ zouden zijn.

Hoe kijken ze naar ons land? Voelen ze zich hier nog steeds te gast, of voelen ze zich hier thuis? Hoe denken ze over hun geloof, de opvoeding van hun kinderen, liefde en integratie

Gouwenaars Abdellah Laâguili (75), Mohamed Amdaouech (77) en Edenaren Hassan El Mourabit (75), Mohamed Aoussar (75) en Hagenaar Mohamed Ibn Amar (90) maken deel uit van die eerste groep Marokkaanse mannen die ruim een halve eeuw geleden naar Nederland kwamen. Allemaal op zoek naar een betere toekomst in een land dat schreeuwde om goedkope arbeidskrachten.

De heren hebben stuk voor stuk unieke levensverhalen en delen één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn gastarbeiders van het eerste uur die hier maar kort zouden blijven, maar nooit meer teruggingen. Ze trouwden hier en kregen kinderen. Hoofdredacteur Bert Huisjes: “Het is voor WNL belangrijk om hun verhalen te vertellen. Deze generatie heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van ons land en heeft bijgedragen aan de bloei van onze economie. Door het werk te doen wat Nederlanders zelf niet graag deden.”

Hun verhalen, anekdotes en ervaringen zijn een belangrijk onderdeel van onze nationale geschiedenis en cultureel erfgoed. ‘Marokko is mijn vaderland, Nederland is mijn moederland’, het is een gevleugelde uitdrukking in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Ook de mannen van Mocronado’s konden hun vaderland nooit helemaal loslaten, maar Nederland heeft een speciale plek in hun hart veroverd.

Regisseur en programmamaker Jalal Bouzamour, zoon van een gastarbeider die helaas eerder dit jaar overleed, heeft met een diepgaande persoonlijke betrokkenheid deze serie. Bouzamour: “Mijn vader was een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en de motivatiebron achter deze serie. Terwijl ik me volledig wijdde aan het filmproces werd mijn grote voorbeeld ongeneeslijk ziek.”

“Deze confrontatie was een pijnlijk besef dat de verhalen van deze eerste generatie snel verloren zouden gaan. Zij kwamen naar ons land en hebben jarenlang gezwegen over hun angsten en onzekerheden. Ik ben er trots op dat ze nu ook hun emotionele kant van het verhaal delen”, zegt de programmamaker.

“Marokkaanse mannen zoals je ze niet eerder hebt gezien. Mijn vaders afwezigheid heeft de noodzaak versterkt om hun visie en ervaringen te delen voordat het te laat is. Helaas zal mijn vader dit resultaat nooit zien, deze serie is daarom een eerbetoon en oprechte ode aan zijn nalatenschap.”

Mocronado’s telt zes afleveringen met elk een thema dat gelinkt is aan één hoofdpersoon wiens verhaal centraal staat. De serie gaat in op onderwerpen als Nederland, integratie, liefde, opvoeding, ouderdom en pensioen. In de zesde en laatste aflevering gaan de mannen terug naar Marokko om te laten zien waar ze vandaan kwamen. Mocronaco’s is vanaf 28 juli om 20.25 uur te zien op NPO 2. Het is een coproductie van Omroep WNL en TV Affairs.

Bron: WNL/BM

Bericht delen