Storytellers Film & TV maakt animatiefilm Victor Vleermuis
maandag 24 april 2023

Storytellers Film & TV maakt animatiefilm Victor Vleermuis

Producent Storytellers Film & TV in Amsterdam is begonnen met de opnamen van een animatiefilm voor de hele familie. De titel is Victor Vleermuis en de film zal volgend jaar in de bioscopen verschijnen en later te zien zijn bij AVROTROS.

De gevoelige en muzikale vleermuis Victor wordt gepest door zijn familie omdat hij bang is voor het donker. Wanneer hij ook nog verliefd wordt op een vogel, de gezworen vijand van vleermuizen, is hij helemaal een outcast. Maar de liefde helpt hem om ten slotte zijn angst te overwinnen en te gaan staan voor wie hij is.

Het scenario is geschreven door van Karen van Holst Pellekaan (bekend van onder andere Loenatik en Achtste groepers huilen niet) naar een verhaal dat producent Errol Nayci en Karen van Holst Pellekaan samen hebben bedacht. Regisseur is Patrick Raats (Woezel en Pip) in co-regie met Sarah Sutter, die vorig jaar nog de prijs van de regisseurs won voor de animatieserie De avonturen van Anansi de spin. Producent is Storytellers Film & TV (bekend van onder meer de successeries Ninja Nanny en Hoogvliegers): Errol Nayci en Julia Ton, in coproductie met Laurent Witz van Zeilt Productions Luxemburg. Arnoud Rijken en Michiel Snijders van il Luster zijn de Nederlandse animatieproducenten.

Het scenario van Victor Vleermuis werd eerder geselecteerd voor het prestigieuze internationale animatie pitch-en-coproductieplatform Cartoon Movie in Bordeaux. Het gezaghebbende Animation Magazine riep Victor Vleermuis uit tot een van de meest beloftevolle projecten die de meeste kopers wisten te interesseren.

Regisseur Patrick Raats: “Victor Vleermuis, een Romeo & Julia-verhaal over vleermuizen en vogels, is voor mij de perfecte familiefilm, want hij is zo gelaagd geschreven dat er voor elke leeftijd iets uit te halen valt. Voor het jonge publiek is het een komische, spannende film over verliefdheid. Voor jongeren heeft het een eigen herkenbare toon, thema’s als diversiteit en genderkwesties, en aanstekelijke songs. Voor ouders en grootouders is het een film over opvoeden, loslaten en onvoorwaardelijke steun. Onder leiding van art directors Moldybyrd is een onderscheidende combinatie tussen 2D- en 3D-technieken met een geschilderde look vormgegeven. In mijn ogen is Victor Vleermuis, naar een origineel idee, een publieksfilm die gewoon gemaakt moest worden.”

Scenarist Karen van Holst Pellekaan: “Ik hou ervan om grote, soms zware thema’s licht en toegankelijk te maken voor een groot publiek, met humor, hart en geweldige muziek. Dat kon met Victor Vleermuis allemaal worden gerealiseerd, een droomproject. De psychologie is tijdloos (over je eigen schaduw heen stappen, je angsten in de ogen kijken, voor de liefde durven gaan) en de thematiek is actueel en urgent. De familie van Victor is nogal xenofoob ten aanzien van vogels. Ze hebben een ingebakken vooroordeel en kijken niet verder dan hun neus lang is. Door het avontuur leren ze dat wél te doen en krijgen ze een bredere kijk op de wereld. Het ‘anders zijn’ en hoe daarmee om te gaan vind ik een belangrijk thema, voor jong én oud. Je klein, bang en onbetekenend voelen zal voor velen herkenbaar zijn. Met de boodschap dat je tegen dat gevoel in kunt gaan om jezelf groots en dapper te voelen (en te zijn) hoop ik velen te inspireren!”

Producent Errol Nayci van Storytellers: “Het verhaal van Victor Vleermuis hebben we bij Storytellers in huis bedacht en ontwikkeld en het is de eerste animatiefilm van Storytellers waarmee we meteen op animatie-Champions-League-niveau spelen. En het smaakt naar meer. We hebben de werelden van de live action film en die van animatie succesvol samengebracht. Zo wordt de film gemonteerd door de ervaren live action editors Job ter Burg en Peter Alderliesten, adviseert cameraman Lennert Hillege bij de keuze van de shots en is het de eerste animatiefilm voor de ervaren en getalenteerde componist en liedjesschrijver Fons Merkies. We zijn ongelooflijk blij met en trots op dit team en op de ambitieuze stap die Storytellers zet om ons verder te ontwikkelen in animatie.”

Victor Vleermuis – de Engelse titel is Benjamin Bat – wordt geproduceerd door Storytellers Film & TV in coproductie met de Luxemburgse Oscar winnende producent Zeilt Productions, il Luster is de Nederlandse animatieproducent. De film komt als Telescoop-project tot stand met steun van het ministerie van OCW, het Nederlands Fonds voor de Film, AVROTROS, CoBO, de Netherlands Film Production Incentive, Film Fund Luxembourg en Creative Europe. September Film zal de film in 2024 in de Nederlandse bioscopen uitbrengen. De stemmencast zal op een later moment bekendgemaakt worden. Beta Cinema zal de internationale distributie verzorgen.

Bron: Storytellers Film & TV/BM

Bericht delen