Stepping Stone maakt Vergeten Helden voor Omroep MAX
donderdag 28 april 2022

Stepping Stone maakt Vergeten Helden voor Omroep MAX

In het drieluik Vergeten Helden duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet.

Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. Vergeten Helden is te zien op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei om 22.15 uur bij MAX op NPO 2.

Jörgen Tjon gaat op zoek naar verhalen van strijders en onderzoekt waarom hun daden vaak onderbelicht bleven in de Nederlandse geschiedenis. Hij ontdekt dat deze helden uit de Antillen, Suriname en Nederlands-Indië tijdens de oorlogsjaren weliswaar op gelijke voet stonden met hun mede-verzetsstrijders, maar dat dit na de oorlog totaal anders was. Kwam het door hun achtergrond? Was het politiek? Deze verzetsmensen hebben de geschiedenisboeken maar zelden gehaald en kregen weinig waardering na de oorlog.

In elke aflevering staat één (voormalige) kolonie met zijn of haar verzetshelden centraal. Hoe zag hun wereld eruit vóór de oorlog, wat was de relatie met hun land ten opzichte van Nederland? Wat dreef hen om bij het verzet te gaan en bij welke heldendaden waren zij betrokken? En tenslotte: wat viel hen ten deel na de oorlog?

Credits Vergeten Helden
Omroep: Omroep MAX
Productiebedrijf: Stepping Stone Producties
Producent: Marlies van Amerongen, Duurt Holman
Eindredactie/Regie: Chantal van Schuylenburgh
Uitvoerend producent: Inma Millenaar
Productieleiding: Kitty van Stein
Redactie: Bram de Graaf, Kavita Ramkhelawan, Sam Jones, Joey van Meessen, Beertje Lohman
Camera: Aryan Jauregui
Montage: Nèma van Raalte
Geluid: Jan Veenhoven, Paul Broers
Audiomixen: DeAudio
Kleur: DeKleur
Presentatie/Voice-over: Jörgen Tjon
Vormgeving: Oskar Luijer
Lengte (in minuten): 40
Aantal afleveringen: 3
Aantal draaidagen: 15
Locatie: Diverse in Nederland
Datum eerste uitzending: 2 mei, 22.15 uur, NPO 2

Bron: Omroep MAX/Stepping Stone Producties/BM

Bericht delen