Sosha Duysker maakt persoonlijke serie over racisme
vrijdag 16 februari 2024

Sosha Duysker maakt persoonlijke serie over racisme

Waarom is het zo lastig om over racisme te praten? Presentator Sosha Duysker gaat op onderzoek in het nieuwe KRO-NCRV programma Uit de kramp. Want hoe voer je een gesprek over racisme zonder elkaar aan te vallen, op eieren te lopen of in de kramp te schieten?

In een driedelige serie deelt Sosha de belangrijkste inzichten tijdens haar persoonlijke ontdekkingstocht. Uit de kramp wordt 21 maart op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie gelanceerd op NPO Start. De driedelige serie is vanaf dinsdag 26 maart om 21.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.

Hoe komen we uit de kramp?
Uit de kramp is een persoonlijke oproep en een onderzoek, waarin Sosha wil weten hoe we met elkaar over racisme in Nederland kunnen praten en welke rol taal daarbij speelt. Sosha durft in alle openheid het gesprek aan te gaan met haar eigen familie, taalkunstenaars, sportverslaggevers, activisten, cabaretiers en deskundigen, maar bovenal ook met mensen op straat.

Daarnaast volg je Sosha in gesprekken met haar therapeut, want tijdens haar zoektocht stuit ze op emoties die ze lang onderdrukt heeft. Sosha Duysker: “Veel van het racisme dat ik meemaakte heb ik nooit als racisme benoemd, waardoor ik altijd dacht dat het wel meeviel. Dit aangaan was daarom pijnlijk, ook voor mijn familie, maar ook helend. Daarbij begrijp ik meer dan ooit dat racisme niet alleen over de individuele ervaringen gaat, maar dat er een systeem achter zit dat ervoor zorgt dat het keer op keer gebeurt. Vaak zonder dat je dat zelf doorhebt.”

Naast het volgen van de persoonlijke ervaringen van Sosha, wordt de kijker op een laagdrempelige manier meegenomen in de geschiedenis van anti-zwartracisme, kolonialisme en slavernij. Hoe zijn bepaalde woorden en beelden in onze hoofden gaan zitten en wat is het gevolg daarvan? En wat is Sosha’s eigen verantwoordelijkheid als mediamaker? Verschillende deskundigen komen in de serie aan het woord en geven de kijker handvatten om het gesprek over racisme te kunnen voeren. Wat is ervoor nodig om uit de kramp te komen?

Vanuit begrip ontstaat empathie
Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV, is trots op deze nieuwe titel: “KRO-NCRV gelooft in een lievere wereld, en in die wereld is geen plek voor racisme en discriminatie. Door te stoppen met X laaide het gesprek over racisme in alle hevigheid op. Met Uit de kramp willen we onze kijkers inspireren om tijdens zo’n gesprek met een open geest naar de ander te luisteren, want luisteren zonder oordeel verbindt.”

Sosha Duysker, die zelf met het idee kwam om dit programma te maken, voegt daaraan toe: “Ik denk dat het belangrijk is dat we ons állemaal wat meer verdiepen in onze gezamenlijke geschiedenis. Want we staan niet los van het verleden, we zijn er allemaal onderdeel van. En daarmee zijn we ook samen de sleutel tot de toekomst. Het is mijn overtuiging dat meer kennis leidt tot meer begrip. En vanuit begrip ontstaat empathie.”

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen