Serie De zware jas van Beatrix bij NTR
dinsdag 10 maart 2020

Serie De zware jas van Beatrix bij NTR

In april 2020 is het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd. Vanaf het balkon van het Paleis op de Dam zag zij een juichende menigte met daarachter de rookbommen van de krakers die slag leverden met de politie. Een wankel begin. Er was werk aan de winkel.

In de nieuwe vierdelige serie De zware jas van Beatrix van de NTR vertellen direct betrokkenen, vaak voor het eerst en tot in persoonlijke details, hoe Beatrix van het koningschap een baan maakte. Zij geven een indringend en invoelbaar beeld van een vrouw die wilde verdienen wat haar door geboorte was toegevallen. Vrijwel in haar eentje en ten koste van persoonlijke offers. Maar won ze daarmee ook de harten van de Nederlanders?

Aan het woord komen onder anderen hofdame Miente Boellaard, oud-politicus Bas de Gaay Fortman, prinses Benedikte van Denemarken, fotograaf Vincent Mentzel, dichter Huub Oosterhuis, oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, en Ria Lubbers, de weduwe van premier Ruud Lubbers.

De serie De zware jas van Beatrix is gemaakt door Jutta Chorus en Godfried van Run. Uitzendingen: woensdag 18 en 25 maart, 1 en 8 april, 20.25 uur, NPO 2.

Bron: NTR/BM
Foto: Vincent Mentzel/NTR

Bericht delen