Scenery produceert Floortje gaat mee voor BNNVARA
woensdag 1 februari 2023

Scenery produceert Floortje gaat mee voor BNNVARA

In het nieuwe reisprogramma Floortje gaat mee reist Floortje Dessing samen met prijswinnend fotograaf Jasper Doest over land van Nederland naar Nepal. Tijdens deze lange en avontuurlijke reis verkennen ze samen de ingewikkelde verstandhouding tussen mens en dier.

Ze ontmoeten mensen die zich met hart en ziel zich inzetten voor het welzijn van dieren, maar zien ook hoe mensen zich overal ter wereld boven dieren in de ‘rangorde’ plaatsen. Terwijl Jasper de verhalen vertelt met zijn fotocamera, zorgt Floortje voor de onderschriften door met mensen in gesprek te gaan.

Floortje gaat mee is vanaf 16 februari acht weken lang elke donderdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Daarnaast komen er twee extra afleveringen op NPO Start: één over Jasper (16 februari) en één in Iraaks-Koerdistan (2 maart).

Floortje Dessing: “Het was al lang een grote wens van mij om een programma over onze relatie tot dieren te maken, omdat er zoveel verschillende kanten aan dit verhaal zitten. Dat ik dit heb kunnen doen met zo’n getalenteerde fotograaf als Jasper maakte het buitengewoon leerzaam. Hij houdt zich al lang bezig met de verhouding tussen mens en dier en heeft vanwege zijn achtergrond als bioloog een heel scherpe kijk op zaken. Dat heeft in ieder geval bij mij voor nieuwe inzichten gezorgd en ik hoop dat de kijker dat net zo ervaart.”

In de serie ontmoeten Jasper en Floortje onder andere de Roemeense Cristina. Zij zet zich met haar stichting in om beren op te vangen die uit erbarmelijke omstandigheden zijn gered of niet langer in het wild kunnen leven. In Turkije bezoeken ze het zo omstreden kamelenworstelfestival. In Irak mogen ze mee met een speciaal opgeleid team van speurhonden, dat op zoek gaat naar landmijnen die zijn achtergebleven na de oorlog.

In miljoenenstad Mumbai neemt politieagent Murlidhar Floortje en Jasper mee op sleeptouw, wanneer hij een melding krijgt van een giftige cobra die zich in het huis van een van de inwoners van de metropool verschuilt. En in Nepal heeft het tweetal een bijzondere ontmoeting met Doma. Zij zet zich met hart en ziel in voor de bescherming van neushoorns, ondanks dat ze haar eigen moeder verloor bij een neushoornaanval.

Over Jasper Doest
Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde fotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een fotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voornamelijk voor grote internationale tijdschriften zoals National Geographic en is hij naast Senior Fellow bij de International League for Conservation Photographers ook ambassadeur voor het Wereld Natuurfonds.

Een belangrijk thema in zijn werk is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier World Press Photo awards. In 2020 werd hij uitgeroepen tot European Wildlife Photographer of the Year en onlangs ontving hij twee nominaties voor de Zilveren Camera 2022.

Jasper Doest: “Het is zo’n verrijking om te zien hoe andere culturen met dieren omgaan. Hierdoor verandert mijn wereldbeeld en de manier waarop ik naar mijn eigen omgeving kijk.”

Floortje gaat mee is een coproductie van BNNVARA en Scenery.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Jasper Doest/BNNVAR

Bericht delen