Sarphati Media Producties maakt De nieuwe getuigen van Auschwitz voor PowNed
vrijdag 2 december 2022

Sarphati Media Producties maakt De nieuwe getuigen van Auschwitz voor PowNed

Ooit vroeg radio-dj Eddy Keur tijdens een spelletje wie het dagboek van Anne Frank had geschreven. Een jonge luisteraar antwoordde: “Annie M.G. Schmidt”. Voor hem confronterend gezien Eddy’s persoonlijke connectie met WO II en de Holocaust; zijn Joodse opa werd gedeporteerd naar Auschwitz en kwam om.

Voor hem aanleiding om vijf jongeren uit te nodigen om naar Auschwitz af te reizen en kennis op te doen over dat belangrijke onderwerp. Nog steeds kan Eddy niet zonder tranen kijken naar de dodenherdenking op 4 mei. Zijn opa kwam om in de Holocaust en zijn oma liet zich verkrachten door een nazi-officier om te voorkomen dat haar dochter werd meegenomen door de nazi’s.

In de documentaire De nieuwe getuigen van Auschwitz volgen we vijf jongvolwassenen tijdens hun reis naar Auschwitz: Bart (19), Rana (20), Douwe (22), Hendro (21) en Sterre (22). Voor ze op reis gaan ontmoet Eddy de vijf jongeren. Wat weten ze van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz? Eddy gaat bewust niet mee, omdat de reis volledig draait om de jongeren. Wanneer zij in het voormalige concentratiekamp aankomen, doen ze een aantal dagen kennis op aan de hand van workshops en rondleidingen.

Eenmaal terug in Nederland bespreken de jongeren met Eddy hun ervaringen. Wat hebben ze van de reis geleerd en wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? En wat hebben ze in de archiefstukken van Auschwitz gevonden over Eddy’s opa? Eén ding is zeker: deze reis zal hen voor altijd bijblijven. Opdat we nooit vergeten!

Credits:
Opdrachtgever: PowNed
Producent: Sarphati Media Producties
Regie: Erica Reijmerink
Naar een idee van: Eddy Keur
Uitvoerend producent: Harold Lamme
Productie: Remco Gorter
Eindredactie: Erica Reiimerink
1e Camera: Vincent Ruijter – EMG
2e Camera: Niels Schoeffoer, Jeroen van Dijk – EMG
Montage: Jaap de Goede
Geluid: Bert Zimmerman – EMG
Presentatie/cast: Bart, Rana, Douwe, Sterre en Hendro
Vormgeving: Wouter Sessink
Colorgrading en audiomixage: Mengwerk
Lengte (in minuten): 45
Aantal afleveringen: 1
Locatie: Nederland, Polen: Auschwitz, Birkenau
Datum eerste uitzending: 16 december, 22.18 uur, NPO 2

Bron: Sarphati Media Producties/BM

Bericht delen