Onze Jongens in de Jungle bij MAX op NPO 2
zaterdag 6 juni 2020

Onze Jongens in de Jungle bij MAX op NPO 2

Maar weinig mensen kennen de verhalen van Nederlandse soldaten die hun dienstplicht in Suriname vervulden. Opmerkelijk, aangezien ontzettend veel mensen een buurman, oom of vader hebben die in Suriname heeft gediend. Onze Jongens in de Jungle vertelt het verhaal van deze dienstplichtigen en beroepsmilitairen, aan de hand van hun eigen unieke 8-mm filmmateriaal. De documentaire is zondag 21 juni om 19.40 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Tussen 1945 en 1975 vertrokken in totaal zo’n 20.000 Nederlandse jongens van vaak net 18 jaar oud naar Suriname, om daar hun diensttijd te vervullen bij de TRIS. Deze Troepenmacht in Suriname stond voor vrede en veiligheid. Er is maar weinig bekend over deze bijzondere periode in hun leven. De jongens hadden vaak geen idee wat ze te wachten stond in dit vrijwel onbekende stukje Nederland vol vreemde volkeren en culturen. Ongeveer 50 soldaten keerden niet terug naar huis, door uiteenlopende oorzaken als tropische zieken en noodlottige ongevallen.

De persoonlijke verhalen van deze, inmiddels oudere, dienstplichtigen en beroepsmilitairen zijn nog springlevend en kleuren onze geschiedenis. Ze leren ons veel over de voormalige kolonie, die tot op de dag van vandaag nog altijd sterk verbonden is met ons land. Door middel van bijzonder, vaak zelf gefilmd, 8-mm filmmateriaal, laat Onze Jongens in de Jungle het Suriname van destijds zien, het Suriname dat bij de dienstplichtigen van weleer warme en soms emotionele herinneringen oproept. Vaak hielden de jongens dagboeken bij. Deze zijn door bekende stemacteurs zoals Pim Vosmear ingesproken en vormen de rode draad door het verhaal.

De destijds gefilmde 8mm beelden zijn schoongemaakt, hoogwaardig gedigitaliseerd op scanners van Filmfabriek en gerestaureerd door Filmkapitaal. De shoots in Suriname zijn gedaan op de RED Dragon in 4K resolutie in een cinemascope uitsnede, waarmee het 8- en 16-mm filmmateriaal is gemixed in de montage. Onze Jongens in de Jungle is geregisseerd door Jelmar Hoekstra en geproduceerd door Playback Images.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen