NTR lanceert Klokhuis-serie De 4 Vrijheden
woensdag 15 april 2020

NTR lanceert Klokhuis-serie De 4 Vrijheden

Zo’n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de vier vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

In de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen.

Sinds 14 april staan alle afleveringen online op www.hetklokhuis.nl. Op 4 en 5 mei komen de afleveringen Angst en Meningsuiting op televisie, om 18.40 uur op NPO Zapp.

Bron: NTR/BM

Bericht delen