Nipkowschijf-winnaar Stef Biemans maakt nieuwe serie over Spanje
zaterdag 19 juni 2021

Nipkowschijf-winnaar Stef Biemans maakt nieuwe serie over Spanje

Na 385 brieven aan Andalusië, is Stef Biemans brieven gaan sturen aan de rest van Spanje. Drie jaar geleden is hij vrij plotseling in Spanje gaan wonen. Om zijn buren te leren kennen is hij ze vragen gaan stellen in brieven die hij stuurde

Van de antwoorden van de Andalusiërs heeft Biemans veel geleerd, maar hij is er vooral nog nieuwsgieriger van geworden. Nieuwsgierig naar al die andere Spanjaarden. In de nieuwe serie Brieven aan de rest van Spanje – een soort spirituele opvolger van de in 2020 met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde serie Brieven aan Andalusië – stelt hij vragen over de verhalen die het afgelopen jaar het Spaanse nieuws beheersten. De serie is vanaf zondag 29 augustus wekelijks om 20.20 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.

Hij zag hoe migranten op de Canarische Eilanden aankwamen, hoe in Baskenland het jubileum gevierd werd waarop ETA haar wapens neerlegde, hoe de Madrileense horeca zich mengde in de lokale verkiezingen, hoe de Galiciërs riepen om aandacht zonder hun stem te verheffen en hoe de stierenvechters klaagden over gebrek aan werk door de pandemie. Brieven aan de rest van Spanje is een serie over een verdeeld land, waarin Biemans middels de handgeschreven brief iets van de Spaanse ziel probeert bloot te leggen.

Over Stef Biemans
Stef Biemans (Nijmegen, 1978) is regisseur, presentator en documentairemaker. Tot voor kort woonde hij in Nicaragua waar hij ook televisieprogramma’s maakte (Aventados en Metrópolis Nicaragua). In 2007 maakte Biemans voor VPRO’s Villa Achterwerk het programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij brieven over het leven van kinderen in Nicaragua beantwoordde. Hij ontving hiervoor diverse onderscheidingen waaronder de Beeld en Geluid Award en de Cinekid vakjuryprijs.

In 2011 stapte hij over naar Metropolis dat weer terug op de televisie kwam. In 2014 realiseerde hij Amor met een snor: een programma over de liefde in Latijns-Amerika. In 2016 maakte hij Americanos, een reisserie over migranten die vanuit Midden-Amerika naar de grens van de Verenigde Staten reisden. In 2018 was Stef te zien in de zesdelige VPRO reisserie Over de rug van de Andes en in 2019 maakte hij het gelauwerde Brieven aan Andalusië. Voor deze serie ontving hij afgelopen jaar de Zilveren Nipkowschijf.

Bron: VPRO/BM
Foto: Remco Bikkers/VPRO (Stef Biemans met illegale vissers)

Bericht delen