Nieuwe serie Redding na de Ramp bij Omroep WNL
donderdag 13 juni 2024

Nieuwe serie Redding na de Ramp bij Omroep WNL

In de nieuwe serie Redding na de Ramp ontmoet Welmoed Sijtsma Nederlanders die ooit slachtoffer werden van ongelukken, aanslagen, epidemieën en andere rampen die in ons collectieve geheugen staan gegrift.

Zoals de Vuurwerkramp, de Poldercrash, de legionella-uitbraak in Bovenkarspel en de tsunami in Azië. Namens hen gaat ze op zoek naar onbekende redders die hen destijds hebben geholpen, maar die daarna in de hectiek uit beeld zijn verdwenen.

Vrachtwagenchauffeur Stephan Duijndam dobberde na de ramp met de ferry Estonia (1994) vier uur in de ijskoude Oostzee. Hij overleefde dankzij een man uit Estland die hem warm hield en moed insprak.

Gaël uit Enschede stond, als nieuwsgierige jongen van 14, helemaal vooraan toen de Vuurwerkramp (2000) gebeurde. Een brok beton ging dwars door hem heen. Hij had al de helft van zijn bloed verloren toen een brandweerman hem – als allereerste – in het ziekenhuis wist te krijgen.

Het zijn zomaar twee van de zes bijzondere verhalen in deze nieuwe serie, die gemaakt wordt door IDTV. Welmoed doet er alles aan om de redders van toen te vinden en ze, na 15, 20 of 30 jaar, samen te brengen met degene die ze destijds hebben gered, maar die ze niet of nauwelijks kennen

Die zoektochten, en de daaruit voortvloeiende ontmoetingen, vindt ze het mooist aan dit nieuwe project. “Het terugkijken op gebeurtenissen waarvan we ons allemaal nog wel flarden herinneren is heel bijzonder. Dit programma gaat in de kern niet over rampen, maar over mensen. Gewone mensen die elkaar in ongewone situaties bij toeval tegenkwamen. Soms maar voor heel even, en die toch een enorm grote rol in elkaars leven hebben gespeeld.”

De zesdelige WNL-serie Redding na de Ramp is vanaf dinsdag 13 augustus wekelijks om 21.20 uur te zien op NPO 1.

Bron: WNL/BM

Bericht delen