Jong en oud gaan experiment aan in Onder 1 Dak
zondag 6 september 2020

Jong en oud gaan experiment aan in Onder 1 Dak

Jongeren zoeken zich een ongeluk naar betaalbare woonruimte, terwijl ouderen in een veel te groot huis wonen en vaak eenzaam zijn. Is samenwonen dé oplossing? In het nieuwe EO-programma Onder 1 Dak gaan babyboomers en millennials het experiment aan.

Wat leren deze generaties van elkaar en waar schuurt het? Want jongeren zijn lui en ouderen saai, toch?

Tijdens de speeddate starten twaalf jongeren en twaalf ouderen de zoektocht naar een nieuwe huisgenoot. Wat hopen ze te vinden in de perfecte match? Ton (68): “Ik zou het leuk vinden als je een jongere hebt, waar je lekker mee kunt brainstormen.” “Het lijkt mij wel tof om een hele nieuwe levensstijl te ontdekken”, vertelt Jaim (18) lachend.

Generatiekloof?
Na de speeddate gaan de twee generaties daadwerkelijk een aantal dagen bij elkaar onder één dak wonen. Worden de vooroordelen bevestigd, of…? En die generatiekloof, bestaat die eigenlijk wel? Het is verrassend hoe goed oud en jong elkaar vindt. Sabine (61) verbaast zich erover dat Himano (22) elke week met zijn vriendengroep bij elkaar komt. “Ik dacht dat al het contact zo vluchtig was. Veel op de app, maar jullie zien elkaar ook echt!” Joygill (23) is weer positief verrast door zijn match Ton. “Ik vind het tof dat je op 68-jarige leeftijd nog een B&B runt.” 
 


Echte gesprekken 

De afleveringen laten kwetsbare gesprekken zien tussen twee generaties die vaak langs elkaar heen leven. Door het samenwonen ontstaat er een mooie connectie, die ervoor zorgt dat vooroordelen verdwijnen. Jong en oud leert daarbij ook van elkaar. “Ik heb geleerd door te zetten, mijn gevoel te volgen en honderd procent ergens voor te gaan”, vertelt Himano. Ton krijgt nieuwe energie van zijn jonge huisgenoot. Hij danst door de met muziek gevulde keuken, terwijl Joygill het eten klaarmaakt. “Kijk daar word je toch harstikke jong van! Hij heeft mij geleerd dat ik mij weer jong kan voelen.”

Of alle matches het zo goed getroffen hebben, is te zien vanaf woensdag 23 september om 21.10 uur te zien in Onder 1 Dak bij de EO op NPO 3.

Bron: EO/BM

Bericht delen