Ivo Niehe maakt driedelige serie over Lucas en Arthur Jussen
zondag 6 augustus 2023

Ivo Niehe maakt driedelige serie over Lucas en Arthur Jussen

Lucas en Arthur Jussen: gewone jongens die een allesbehalve gewoon leven leiden. De broers van 30 en 26 jaar oud kunnen het geweldig goed met elkaar vinden, staan superpositief in het leven, hebben een groot gevoel voor humor én veel voetbal- en tennistalent.

Maar het zijn vooral ook twee wereldberoemde pianisten die over de hele wereld samen in uitverkochte concertzalen spelen. In de driedelige reeks Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee volgt Ivo Niehe ze de wereld over: van Parijs tot Sao Paulo en van Seoul tot Boston en dé zaal der zalen: de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen. Overal staat het publiek, jong en oud, voor ze in de rij.

In deze serie vertellen beroemde collega’s, hun ouders, vrienden en familie, maar vooral de jongens zelf over hun indrukwekkende levensverhaal. Lucas en Arthur Jussen op wereldtournee is op woensdag 9, 16 en 23 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1 te zien.

Lucas en Arthur Jussen komen uit een muzikaal gezin en worden altijd al omringd met muziek en instrumenten. In deze serie vertelt Ivo Niehe het verhaal vanaf het prille begin: hoe de 5-jarige Lucas tijdens het WK voetbal na veelvuldig het Wilhelmus te hebben gehoord deze ineens met twee handen op de piano kon naspelen, de eerste lessen bij hun Hilversumse docente Leny Bettman, de eerste prijzen die ze wonnen en de huisconcerten. Als tieners komen ze met hun moeder in Portugal bij de wereldberoemde pianiste Maria João Pires terecht. Ze verblijven een aantal maanden in bij haar in Portugal en later in Brazilië. Wat zag zij destijds in deze jonge jongens waardoor ze hen onder haar vleugels besloot te nemen?

Vanwege de looks en het toegankelijke karakter van de jongens, komen er ‘circusachtige’ aanbiedingen op hun pad, onder andere uit Las Vegas. Maar ze kiezen hun eigen weg, dat onder andere leidt tot drie uitverkochte avonden in misschien wel de beroemdste concertzaal van de wereld: de Gouden Zaal van de Musikverein in Wenen. En dat blijkt ook voor de nuchtere broers een droom die uitkomt.

De broers zijn niet alleen ongewoon talentvol, maar beschikken ook over een ijzeren discipline. Terwijl ze de wereld veroveren en iedere dag uren achter de piano doorbrengen, halen ze ook nog hun gymnasiumdiploma. Maar er blijft in hun leven altijd voldoende ruimte om plezier te maken, te sporten en om samen te zijn met familie: na het examen wordt er gewoon gefeest in Chersonissos, kerst wordt altijd bij opa en oma in Maastricht en Vaals gevierd en ook bij de ontvangst van een belangrijke Duitse muziekprijs is voetbalhumor niet ver weg. Het maakt Lucas en Arthur Jussen tot heel gewone jongens met een heel bijzonder leven.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen