In de voetsporen van de jaren ’60 bij MAX
vrijdag 30 december 2022

In de voetsporen van de jaren ’60 bij MAX

Het is een periode van ongekende welvaart, met hogere lonen en meer vrijheid. Voor menigeen zijn de jaren zestig een feest met nieuwe verlangens en idealen, voor anderen heeft de reputatie van vrijheid-blijheid vooral een bittere bijklank.

Presentator Philip Freriks, die de jaren zestig van dichtbij heeft meegemaakt, spreekt met ooggetuigen die erbij waren. Samen gaan ze terug naar de plekken waar is gefeest en geprotesteerd. In de voetsporen van de jaren ’60 is te zien vanaf zaterdag 7 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

Philip ontmoet onder andere indo rockers Hans Bax en Eddy Chatelin die de jaren zestig als een grote roes hebben ervaren. Volle zalen en internationale tournees met gillende meisjes in de zaal. Samen met de Rotterdamse kunstenaar Woody van Amen kijkt Philip terug op zijn tijd in New York waar hij schildert met popart kunstenaars als Andy Warhol. Met oud-politicus Nico Verlaan bezoekt hij de Tweede Kamer waar Nico namens de Boerenpartij in de jaren zestig een zetel weet te bemachtigen. Regeren is niet de bedoeling, de Boerenpartij is overal tegen!

Milieuactivist Wouter van Dieren neemt Philip mee naar de Amsterdamse Jordaan die door de acties van Wouter van de sloop is gered. En met oud-international Mien te Selle trapt hij een balletje in het stadion waar ze uitkomt voor het Nederlands vrouwenelftal. Ook rijdt hij mee met DAF rijdster van het eerste uur, Margriet Bot, en neemt radiomaker Ad Bouman hem mee op volle zee naar de plek waar de boot van piratenzender Radio Veronica voor anker heeft gelegen.

Allemaal ooggetuigen die nog steeds met een glinstering in hun ogen terugkijken naar deze tijd van verandering. Ze waren toen tegen en wilden vooruit en deze protestgeneratie is er nu ook nog lang niet klaar mee. Nog altijd zijn de meesten actief en zetten ze voort waar de start is gemaakt in de jaren zestig.

Credits:
Opdrachtgever: Omroep MAX
Productiebedrijf: Skyhigh TV
Producent: Bernard van den Bosch
Creative director: Wilfred Drechsler
Regie: Wilfred Evers
Uitvoerend producent: Martine Tromp
Programmaontwikkeling: Marc Dik, Marius van Duijn
Eindredactie omroep/zender: Nicolette de Wolf
Eindredactie Skyhigh TV: Marieke Slinkert
Redactie: Jona Schmidt, Marchien den Hertog
Productie: Roxanne Kranstauber, Sanne Bouwmeester
Camera: Dave Vaessen, Maarten Schellekens
Montage: Wilfred Evers
Geluid: Peter van den Berg
Presentatie/cast: Philip Freriks
Voice-over: Philip Freriks
Muziek (componist/uitvoerenden): Guido Heeneman, Hans Bakker
Kleurcorrectie: Pepijn Klijs
Vormgeving: Studio Minsk, Francesco Indaco
Lengte (in minuten): 45
Aantal afleveringen: 6
Locatie: Nederland
Gedraaid op: Sony F5, Sony A7iiS, Canon C300mk2
Datum eerste uitzending: 7 januari, 20.35 uur, NPO 2

De beat van de jaren ’60
Vanaf zaterdag 7 januari om 21.20 uur is de zesdelige serie De beat van de jaren ’60 te zien op NPO 2 extra. Rock & roll, beat, soul en de protestsongs van de jaren 60, het zijn meer dan leuke tunes. De muziek staat ergens voor. Weg met de muffe spruitjeslucht, er mag weer uitbundig gedanst worden. In zes afleveringen van ongeveer 10 minuten praat Philip Freriks met zes gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en journalistiek, over de muziek die voor hen verbonden is aan deze woelige jaren ’60.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen