Het Volk produceert documentaire Het M-woord voor NTR
dinsdag 19 april 2022

Het Volk produceert documentaire Het M-woord voor NTR

Kun je homo, lesbisch of transgender zijn binnen de islam? Toen journalist Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders dat hij geen moslim meer kon zijn. Hij had toen het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn vrijheid. Maar is dat nog steeds zo?

Ondertussen blijft het geweld en de haat jegens mensen uit de lhbtiq+ gemeenschap aanhouden. Slachtoffers geven vaak aan dat daders een islamitische achtergrond hebben. Na een reeks geweldsincidenten tegen homomannen merkte voormalig tv-recensent Arjen Fortuin op dat er in talkshows om een belangrijke vraag heen werd gedraaid: wat is de achtergrond van daders? Hij schreef dat talkshow M (van Margriet van der Linden) worstelde met ‘het M-woord’.

Waarom heerst er een taboe op het benoemen van dit probleem? In de documentaire Het M-woord, donderdag 19 mei om 20.20 uur op NPO 3, gaat Haroon op zoek naar antwoorden. Staat de M voor Marokkaanse Nederlanders, voor moslims, of allebei? En hoe relevant is het om dat te benoemen? In Het M-woord wordt dit gevoelige thema niet uit de weg gegaan en wil Haroon juist de dialoog aangaan met verschillende betrokkenen. Hoe kunnen we dit verhitte debat beter voeren? En wat moet er gebeuren om de acceptatie van lhbtiq+’ers binnen de islam te vergroten?

Na afloop van de uitzending schuift Haroon om 21.10 uur op NPO 3 aan in een gelegenheidstalkshow van Ajouad El Miloudi. Ajouad ontvangt daarin sprekers die hij graag over deze kwesties aan het woord wil laten.

Het M-woord is onderdeel van speciale NPO-programmering in mei waarin extra aandacht wordt besteed aan racisme, discriminatie en diversiteit, onder de noemer ‘De ander zien, jezelf zijn’. De documentaire Het M-woord is voor de NTR geproduceerd door Het Volk.

Bron: NTR/BM
Foto: Nosh Nene/NTR

Bericht delen