EO-serie Verloren Kinderen over probleemgezinnen
woensdag 2 november 2022

EO-serie Verloren Kinderen over probleemgezinnen

De nieuwe EO-docuserie Verloren Kinderen toont de verhalen achter de kinderen in Nederland die opgroeien in zogenoemde probleemgezinnen. De kinderen en ouders in deze vierdelige serie, gemaakt door documentairemaker Sahar Meradji, laten zien wat een opeenstapeling van allerlei sociale, psychische en financiële problemen met je doet.

De gezinnen in Verloren Kinderen hebben moeite met het woord probleemgezin, omdat er een groot stigma omheen hangt. Toch geven ze de kijker onbeperkt toegang tot ieder facet van hun turbulente leven. Deels omdat ze aandacht willen voor hun problematiek. Deels omdat ze willen laten zien dat ze ook liefdevol zijn en ook ‘normale’ kanten hebben.

Bij probleemgezinnen denkt men vaak aan liefdeloze ouders die fout opvoeden. De samenleving schrijft hen vaak af nog voordat ze kunnen uitleggen wat er speelt en waarom. Los van de onmacht of onkunde, is er juist veel liefde in de gezinnen. Liefde die sprankjes hoop biedt in hun roerige situatie. De vierdelige serie Verloren Kinderen is van maandag 21 tot en met donderdag 24 november om 22.00 uur te zien bij de EO op NPO 3.

Probleemgezinnen worden vaak bijgestaan door allerlei hulpverleners. In Nederland kost het jaarlijks miljoenen euro’s om deze gezinnen te helpen. In het overgrote deel van de gevallen loopt deze hulp door totdat alle kinderen in het gezin de leeftijd van achttien jaar bereiken. Verloren Kinderen geeft de samenleving en hulpverleners een uniek en nog niet eerder vertoond 24/7-beeld van drie van deze probleemgezinnen. Met deze intense manier van monitoren van gezinnen hoopt de EO hulpverleners inzichten te bieden voor hun zorgaanbod.

Verloren Hulpverleners
Op YouTube verschijnt een aparte serie met gesprekken tussen Sahar Meradji en experts op het gebied van hulp voor probleemgezinnen. In Verloren Hulpverleners reageren psychologen, kinder- en jeugdpsychiaters of ervaringsdeskundigen op de indringende scènes uit Verloren Kinderen.

Bron: EO/BM

Bericht delen