EO brengt indringende verhalen over de Watersnoodramp
maandag 16 januari 2023

EO brengt indringende verhalen over de Watersnoodramp

Zeventig jaar geleden vond er een grote Watersnoodramp in het zuidwesten van Nederland plaats. Om deze ramp te herdenken hebben de EO en Omroep Zeeland samen een tv-special gemaakt: De nacht van ’53.

Presentator Kefah Allush neemt de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak voor en vlak nadat de dijken breken. Op verschillende historische locaties in Zeeland brengt Kefah het verhaal van die nacht tot leven, van uur tot uur. Daarnaast komen er ook ooggetuigen aan het woord die als kind de Watersnoodramp hebben meegemaakt. De nacht van ‘53 is op 31 januari om 22.40 uur te zien bij de EO op NPO 2.

De impact van de ramp was enorm: 1836 mensen en honderdduizenden dieren kwamen om. Dat is nog altijd voelbaar in het leven van veel Zeeuwen, inwoners van Zuid-Holland en West-Brabant. De ooggetuigen vertellen over de herinneringen aan die nacht, maar ook hoe ze dit de rest van hun leven hebben meegedragen.

Willy Pilaar is één van die ooggetuigen. Ze is net negen jaar oud ten tijde van de Watersnoodamp en kan zich die nacht nog zo voor zich halen: “Het was zo koud, regen, sneeuw, ik hoor het water nog denderen.” Alhoewel ze als kind ‘goed’ uit de rampnacht is gekomen, hield ze er meer aan over dan gedacht. Als het hevig stormt gaat ze niet naar bed, maar wacht ze tot het weer licht wordt. Ook heeft ze op zolder een doos met spullen staan met onder andere touw, kaarsen en lucifers die haar moeten beschermen bij een volgende watersnoodramp.

Toen en nu
De opnames waarin Kefah het verhaal van de Watersnoodramp vertelt, zijn in één nacht opgenomen. Hij trekt langs een aantal locaties zoals het Keizersbolwerk in Vlissingen, het Katseveer aan de Oosterschelde en de kerktoren van Oude-Tonge. Met behulp van visuele technieken neemt hij de kijker vanuit de geschiedenis mee naar het nu: wat zou het betekenen als je woonplaats, straat of huis getroffen wordt door een watersnood zoals die in 1953?

Jeugdpodcast De Rampnacht
De EO heeft ook een spannende jeugdpodcast genaakt over de Watersnoodramp: De Rampnacht. Daarin ontdekt Janna (12) dat opa Pieter nog steeds worstelt met een fatale beslissing in de nacht van de Watersnoodramp. Als een detective gaat ze op zoek naar het geheim van opa. Een oude foto en een roestige mondharmonica leiden haar naar Willem, een vroegere vriend van opa. Sinds de ramp, waarbij Pieters zusje om het leven kwam, hebben de vrienden elkaar nooit meer gesproken. Gaat Janna lukken om de twee stugge mannen zoveel jaar na de ramp met elkaar te herenigen? En wat ontdekt ze over zichzelf? Scenes uit 2023 en 1953 wisselen elkaar af.

De Rampnacht
is vanaf maandag 30 januari te luisteren op Zapp.nl, in de Zapp-app en andere podcast-apps.

Bron: EO/BM
Foto: Willem Jan de Bruin/EO

Bericht delen