Dramaserie Stanley H. in oktober bij NPO Start
woensdag 17 juli 2019

Dramaserie Stanley H. in oktober bij NPO Start

Het Nederlands Film Festival en NPO Start introduceren op zaterdag 5 oktober de allereerste editie van NPO Start Premièredag.

Voor het publiek is tijdens het Nederlands Film Festival de première te zien van de nieuwe dramaserie Stanley H. van Tim Oliehoek, geproduceerd door NL Film. Kort daarna is de complete serie, bestaande uit vier afleveringen, al te zien op NPO Start. De miniserie Stanley H. gaat over de spraakmakende criminele carrière en onopgeloste afrekening van Stanley Hillis, gespeeld door acteur Jeroen Spitzenberger. De true crime-serie wordt tijdens het festival eenmalig in zijn geheel en op het grote doek getoond.

In Stanley H. volgt de kijker Stanley Hillis’ carrière: van ‘gentleman’ bankovervaller tot nietsontziende drugscrimineel en eindigt met zijn geheimzinnige dood in 2011, een liquidatie onder de ogen van de politie. Een criminele afrekening die nog altijd niet is opgelost. De criminele carrière van Stanley Hillis kende zijn hoogtepunt in de jaren ‘90 tijdens de IRT-affaire, waarbij opzettelijk containers met drugs werden doorgelaten. Met hulp van de Nederlandse politie en de douane verhandelde Hillis jarenlang zo duizenden kilo’s soft en hard drugs, wapens en explosieven.

Spraakmakend was zijn tv-optreden in het live tv-programma van Sonja Barend in 1985, vlak na zijn ontsnapping uit de Bijlmerbajes. Compleet met pruik, opplaksnor en een enorme zonnebril liet Hillis zich interviewen voor tv-kijkend Nederland. In de studio zaten de directeur van de Bijlmerbajes en politiewoordvoerder Klaas Wilting te schuimbekken van woede en verontwaardiging.

De serie Stanley H. is in het najaar van 2019 tevens te zien bij KRO-NCRV op NPO 3. Het scenario is geschreven door Jan Harm Dekker en Robert Jan Overeem.

Bron: BM

Bericht delen