Dramaserie Laura H.: van Zoetermeer naar het kalifaat
zaterdag 13 juli 2024

Dramaserie Laura H.: van Zoetermeer naar het kalifaat

De zesdelige dramaserie Laura H. vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van Laura (Zoë Love Smith). De tiener uit Zoetermeer neemt in haar zoektocht naar zichzelf een nieuwe identiteit aan en reist met haar man Ibrahim (Bilal El Aoumari) en twee kinderen naar het kalifaat in Syrië. Als ze in 2016 aan de grens opduikt en zegt dat ze ontsnapt is en spijt heeft, zijn de twijfels over haar motieven groot.

Laura H. is een spannende zesdelige dramaserie die zorgvuldig het proces van een zoekend meisje blootlegt. Waarom koos Laura ervoor naar het ‘kalifaat’ af te reizen? De serie is vanaf 1 september om 21.55 uur uur te zien bij VPRO/HUMAN op NPO 3 en NPO Start.

Regisseur Kadir Ferati Balci: “Ik vroeg me af wat ik zou doen als mijn kind betrokken zou raken bij een terroristische organisatie. Wat zou jij doen als het jouw kind was? Deze vraag werd mijn basis voor het vertellen van het verhaal van Laura H., dat sterk draait om de relatie tussen Laura en haar vader Eric, wiens enige doel het is om Laura en haar kinderen weer thuis te herenigen. Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde en hoe deze bijna bezwijkt onder de druk van de samenleving.”

Regisseur Flynn von Kleist: “Wat me raakt aan Laura’s verhaal is hoe ver ze gaat om een antwoord te vinden op de vraag wie ze is. Ze zet in haar zoektocht alles op het spel; haar vrijheid, haar eigen leven en zelfs het leven van haar kinderen. In Laura H zien we de extreme keuzes die Laura maakt, die desastreuze gevolgen hebben, maar ook hoe die voortkomen uit een universeel verlangen naar erkenning en geborgenheid. Uiteindelijk is het de onvoorwaardelijke liefde tussen ouder en kind die haar de kracht geeft om de weg naar huis te vinden.”

Over de makers
Kadir Ferati Balci is een scenarist en regisseur. Hij volgde zijn filmstudies aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent en nam deel aan een uitwisselingsprogramma aan de Bournemouth Film School in het Verenigd Koninkrijk. In 2010 maakte Kadir zijn debuut als zowel scenarist als regisseur met de succesvolle speelfilm Turquaze. Vanaf 2019 begon zijn internationale carrière met wereldwijd geprezen televisieseries zoals Cold Courage en Hidden Assets.

Flynn von Kleist groeide op in een klein stadje aan de zuidwestkust van Ierland. Op zijn zeventiende begon hij zijn studie aan de National Film School in Dublin, gevolgd door de Nederlandse Filmacademie. Hij studeerde op beide scholen af als regisseur. Zijn speelfilmdebuut I don’t wanna dance ging in juni 2021 in première. De film werd genomineerd voor twee Nederlandse Academy Awards en won de Gryphon Award voor Beste Film op het Giffoni Film Festival.

Zoë Love Smith begon haar acteercarrière met een hoofdrol in de succesvolle Nederlandse serie Skam NL. Daarna speelde ze in meerdere nationale en internationaal geproduceerde producties. Naast haar werk voor de camera is Zoë Love ook werkzaam als multidisciplinair kunstenaar.

Bilal El Aoumari is een opkomende acteur met een passie voor film en theater. Momenteel verdiept hij zich in acteren aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn acteercarrière nam een vliegende start met een bijrol in Mocro Maffia.

Het scenario van Laura H. is geschreven door Matthijs Bockting (Mocro Maffia: Tata) en Pieter van den Berg (De IRT Affaire). Ze studeerden gezamenlijk af in 2013 aan de Nederlandse Filmacademie. Datzelfde jaar richtten zij met drie collega’s writers room Winchester McFly op, waar ze meeschreven aan onder andere Ares en Vliegende Hollanders.

Laura H. is een dramaserie van de VPRO, HUMAN en VRT in coproductie met Tomtit Film en Mockingbird Productions en BNP Paribas Fortis, gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Rueb.

De serie is tot stand gekomen met steun van de Netherlands Film Production Incentive, de tax shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en BNPPFFF

Bron: VPRO/BM

Bericht delen