Dionne Stax presenteert De Nieuwe Vermeer bij Omroep MAX
woensdag 18 januari 2023

Dionne Stax presenteert De Nieuwe Vermeer bij Omroep MAX

Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen dit jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Zes van zijn schilderijen zijn echter verdwenen.

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1 en omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én online expositie. De serie is een coproductie van Omroep MAX en Helder.

Johannes Vermeer is één van de bekendste kunstenaars van Nederland. Zijn schilderijen hangen in toonaangevende musea over de hele wereld. Zes schilderijen van Vermeer zijn verdwenen; door de jaren heen zoekgeraakt, gestolen of vergaan. Ze staan slechts in een paar zinnen omschreven op oude veilinglijsten. Elke aflevering van De Nieuwe Vermeer staat in het teken van een van deze verdwenen werken. Aan het programma doen twee groepen kunstenaars mee: de vrije categorie en geselecteerde meesterschilders. Wekelijks komt van beide een winnaar uit de bus.

De vrije categorie vormt de grootste groep en bestaat uit creatievelingen en professionele kunstenaars die zichzelf hebben opgegeven. Zij maken een persoonlijke interpretatie van een verdwenen werk. Van glas, wol en foto’s tot bouwsteentjes; alles komt voorbij.

Elke week zetten twee gedreven meesterschilders hun eigen stijl volledig opzij om in het hoofd van Vermeer te kruipen. Zij krijgen de opdracht om het verdwenen schilderij te maken zoals de grootmeester dat destijds gedaan zou hebben. Hierbij krijgen zij hulp van experts en vooraanstaande deskundigen uit binnen- en buitenland.

Dionne Stax: “Het is bijzonder om te zien hoe creatief Nederland zich uitleeft. Honderden kunstenaars met uiteenlopende technieken. En het resultaat is fantastisch, ik kijk mijn ogen uit!”

Experts en jury
Alle werken worden beoordeeld door twee vooraanstaande experts: Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Pieter is Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, Abbie is restaurator bij het Mauritshuis (van onder andere het Meisje met de Parel). De jury beslist elke week welke werken het beste in het straatje van Vermeer passen. De twaalf winnende doeken worden vanaf 20 maart geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

DeNieuweVermeer.nl
Op de interactieve website DeNieuweVermeer.nl zijn straks meer dan 180 werken op superresolutie te bestuderen in het 3D-museum. Ook kunnen creatievelingen hier zelf aan de slag met de Vermeer Masterclasses, de video-opdrachten waarin de details van de verloren werken worden vrijgegeven. Kijkers kunnen vervolgens hun eigen vertaling van Vermeer uploaden. Verder verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van De Nieuwe Vermeer Podcast én is de NPO Start-serie Meer Vermeer te vinden.

Bron: Omroep MAX/BM
Foto: Sander Veeneman/MAX (Dionne Stax als Meisje met de Parel)

Bericht delen