Diederik Jekel keert terug met Jekels Jacht
woensdag 10 april 2024

Diederik Jekel keert terug met Jekels Jacht

Opnieuw duikt Diederik Jekel met het NTR-programma Jekels Jacht in de wereld van Nederlandse wetenschappers die met hun baanbrekende onderzoeken de koers van de geschiedenis hebben veranderd. Lukt het Diederik om de experimenten na te bootsen, met de middelen en technieken van toen?

Jekels Jacht is vanaf woensdag 1 mei wekelijks te zien bij de NTR op NPO 2 om 22.15 uur. Diederik brengt een ode aan de allereerste radio-uitzending van Hanso Idzerda. Hij blust een brand met een slangbrandspuit in de geest van Jan van der Heyden. Hij bouwt een speciale microscoop waarmee Caroline Bleeker IVF mogelijk maakte. Hij test of telepathie bestaat zoals Gerard Heymans en Antonia Barkey dat deden.

Hij bouwt de elektrische auto na die Sibrandus Stratingh 200 jaar geleden ontwierp. Hij zuivert bloed met een provisorische kunstnier die Willem Kolff midden in de Tweede Wereldoorlog maakte. Hij meet de aarde met een twee meter hoog instrument zoals Willebrord Snellius al in 1615 deed. En hij maakt de allereerste ECG na, waar Willem Einthoven terecht een Nobelprijs voor kreeg. Stuk voor stuk baanbrekende uitvindingen waar we tot op de dag van vandaag gebruik van maken.

Diederik dompelt zich onder in het verleden en verwondert zich over de vindingrijkheid, creativiteit en het doorzettingsvermogen deze Nederlandse helden. Hij duikt in archieven, spreekt met deskundigen, knutselt (vaak met studenten van de vele mooie vakscholen die ons land rijk is) en bezoekt historische plekken.

In elke aflevering herhaalt hij een belangrijk experiment uit de wetenschappelijke Nederlandse geschiedenis, waarbij het altijd maar de vraag is of het hem ook lukt. Ook laat hij elke aflevering zien hoe deze ontdekkingen nog steeds doorleven in onze maatschappij. Zo woont hij een IVF-behandeling bij die niet mogelijk was geweest zonder de fasecontrastmicroscoop, zoals natuurkundige Caroline Bleeker die al maakte. Letterlijk miljoenen kinderen danken hun leven aan deze bijzondere vrouw.

Credits
Opdrachtgever: NTR
Productiebedrijf: CCCP
Producent: Mattias Schut
Regie: Melcher Hillmann
Uitvoerend producent: Sjoerd van Ommen
Productieleiding: Marloes van Rijn
Productie: Brenda Huisman, Jasmin van Santen
Eindredactie: Guus Kompier, Stephan de Haas
Redactie: Rijco van Egdom
Camera: Samie Reynaerts
Montage: Tim van der Meulen, Dolf de Haan
Geluid: Misha Buwalda
Vormgeving: Mannes van der Burg
Lengte: 40 minuten
Aantal afleveringen: 8
Aantal draaidagen: 52
Datum eerste uitzending: 1 mei, 22.15 uur, NPO 2

Bron: NTR/CCCP/BM
Foto: Samie Reynaerts/CCCP

Bericht delen