Ben Sombogaart regisseert historische speelfilm Tegendraads
zondag 2 april 2023

Ben Sombogaart regisseert historische speelfilm Tegendraads

Regisseur Ben Sombogaart is gestart met de opnames van de speelfilm Tegendraads. Het epos gaat over de verboden liefde tussen een Twentse textielarbeidster en een Italiaanse immigrant rond 1960.

De hoofdrollen worden gespeeld door Emma Josten, de Italiaanse acteur Mehdi Meskar, Joep Paddenburg, Holly Mae Brood en Barbara Sloesen. De film wordt geproduceerd door Nijenhuis & Co in coproductie met Omroep MAX, en komt tot stand met steun van CoBO, de Netherlands Film Production Incentive en het Nederlands Filmfonds.

De opnames zijn van start gegaan in het Engelse Lancashire waar gedraaid wordt in het monumentale Queen Street Mill Textile Museum: de laatst overgebleven 19e-eeuwse stoomweverij ter wereld. Hierna worden de opnames voortgezet in Twente. De filmopnames duren nog tot en met half mei.

Synopsis
De film speelt in de Twentse textielindustrie van begin jaren ’60 en volgt de jonge arbeidster Johanna, die tegen de maatschappelijke verhoudingen van destijds in hogerop wil komen. Haar strijd valt samen met de economische wederopbouw en de komst van de eerste gastarbeiders uit Italië. De groeiende spanningen tussen de Twentenaren en deze nieuwkomers leiden uiteindelijk tot de Spaghettirellen van 3 september 1961. Samen met haar nieuwe geliefde Francesco bevindt Johanna zich in het oog van de storm.

Regisseur Ben Sombogaart heeft een lange staat van dienst. Enkele van zijn bekendste films zijn Mijn beste vriendin Anne Frank, Knielen op een bed violen, De Storm en De Tweeling. Het scenario is geschreven door Jacqueline Epskamp, die eerder werkte aan successeries als Divorce, Familie Kruys en Zwarte Tulp. Distributeur September Film brengt Tegendraads volgend jaar uit in de bioscoop.

Bron: September Film/BM
Foto: Mark de Blok (Ben Sombogaart en Emma Josten op de set van Tegendraads)

Bericht delen