André van Duin en Janny van der Heijden in Denkend aan Holland
maandag 20 juli 2020

André van Duin en Janny van der Heijden in Denkend aan Holland

In het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland, het zomerse programma van MAX, ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland vanaf het water.

In de eerste aflevering maken Janny en André een tocht over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Ze varen langs indrukwekkende buitenplaatsen: grote prachtige huizen met enorme tuinen en veel land die welgestelde Amsterdammers vanaf de 17e eeuw lieten bouwen langs de Vecht om in de zomer de stank, de pest en de drukte in de stad te mijden.

Deze stedelingen hadden niet alleen fantastische huizen op geweldige plekken, ze gebruikten ook heel bijzonder servies. Janny en André gaan in stijl lunchen en ontbijten en sluiten hun tocht af als gast van de Polo Club. Verder is er vanzelfsprekend ook deze tocht weer aandacht voor de prachtige natuur.

Janny en André verkennen in de tweede aflevering een stukje van de Turfroute, een netwerk van vaarwegen dat vanaf de 16e eeuw in Friesland, Drenthe en Overijssel werd aangelegd om de turf die gewonnen werd af te voeren. Ze varen door de Friese Wouden; een streek in Oost-Friesland waar de tijd soms lijkt stil te zijn gezet. Ze moeten de handen uit de mouwen steken, want er zijn heel wat sluizen en bruggetjes en sommige moeten ze zelf bedienen.

Janny kan André veel vertellen over zowel de culturele als culinaire geschiedenis van bepaalde plekken. Dat allemaal in het gezelschap van scheepshond Nhaan; de teckel van Janny.

Denkend aan Holland is vanaf maandag 3 augustus wekelijks te zien rond 21.25 uur op NPO 1.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen