dinsdag 16 januari 2018

Upgrade techniek Studio 7 NOS

Studio 7 van de NOS is sinds jaar en dag de thuisbasis van Studio Sport en andere sport- en evenementenprogramma’s. Deze zomer staat de studio volledig in het teken van de Sportzomer. Tot 21 augustus wordt de studio gebruikt voor de omlijsting van onder meer het EK voetbal (Studio France), het EK atletiek, de Tour de France en de Olympische Spelen.

Maar voor het zover was, onderging de studiotechniek eerder dit jaar een flinke upgrade en vervanging van de techniek. Het project werd door de NOS uitgevoerd samen met Sony, system integrator D&MS en HG Systems. Reeds in 2008 werden de programma’s rond het EK voetbal (destijds in Zwitserland en Oostenrijk) vanuit Studio 7 al in HD uitgezonden. De studio was hiermee de eerste binnen de NOS die volledig uitgerust was voor HD opnamen.

Na de upgrade van dit jaar is Studio 7 nu de eerste in Nederland die qua infrastructuur is voorbereid voor 4K Ultra HD. Een logische stap aangezien de ontwikkeling van 4K producties rond sport enorm snel gaat. Maar vooralsnog blijft Studio 7 in HD opereren, mede omdat het werken in 4K nog erg gecompliceerd is. Momenteel beschikt de studio onder meer over vijf nieuwe Sony HSC-300RF studiocamera’s en een tweetal BRC-H900 robotic camera’s. Voor de beeldmenger werd de Sony XVS-8000 geselecteerd. Ook het geluid kreeg een upgrade: het is nu ook mogelijk om direct surround geluid te produceren. De NOS zendt dan ook alle programma’s uit Studio 7 uit in surround.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen