Tv-wereld neemt maatregelen na Russische propaganda op BabyTV
donderdag 11 april 2024

Tv-wereld neemt maatregelen na Russische propaganda op BabyTV

De hack waardoor eind maart Russische propaganda te zien was op kinderzender BabyTV gaat als een schok door de televisiewereld. Televisieaanbieders, mediabedrijven en distributeurs hebben maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Hackers slaagden er eind maart in een uitzending op BabyTV over te nemen. Via een stoorzender werd een Russisch propagandafilmpje getoond op de kinderzender. Het is niet eerder gebeurd dat hackers een tv-uitzending via de satelliet hebben overgenomen. Daardoor was niemand er echt op voorbereid.

De hack van het tv-signaal van BabyTV vond plaats bij satellietbedrijf Eutelsat. Het incident werd pas ontdekt nadat Nu.nl betrokken bedrijven om een reactie had gevraagd. Daarvoor hadden een aantal tv-klanten al een melding gemaakt bij hun tv-provider. Maar de providers deden die klachten aanvankelijk af als een storing in het tv-signaal of problemen met de tv-ontvanger.

“Een hack bij een derde partij van deze soort staat als scenario weer vol in het vizier”, laat een woordvoerder van Ziggo nu weten. “We zijn altijd voorbereid op allerlei scenario’s en zijn nu extra alert dat dit een oorzaak kan zijn van problemen met of verstoringen van het tv-signaal.”

Ook KPN en de distributeur van BabyTV zeggen maatregelen genomen te hebben naar aanleiding van het incident.

Hackers slaan steeds vaker toes
Tv-providers zoals Ziggo en KPN konden er niets aan doen dat er Russische propaganda zichtbaar was op een tv-kanaal dat zij distribueren. Het ging namelijk een paar stappen terug in de tv-keten mis bij Eutelsat.

“Hoewel je je eigen beveiliging wellicht goed op orde hebt, laat dit voorval zien dat hackers alsnog impact kunnen veroorzaken via een van je toeleveranciers”, legt Willem Zeeman van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT uit.

Dit voorval past volgens Zeeman in een bredere trend. De expert ziet dat bedrijven steeds vaker het slachtoffer worden van hacks bij toeleveranciers die zij vertrouwen.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen