Storingsvrij zendergebruik voor Media Park
maandag 2 juli 2018

Storingsvrij zendergebruik voor Media Park

De samenwerking tussen mediabedrijven en Agentschap Telecom moet zorgen voor storingsvrij zendergebruik op het Media Park. Het wordt daarmee het eerste ‘Frequentie Gecoördineerde Gebied’ in Nederland.

Op het Media Park worden dagelijks tientallen radio- en televisieprogramma’s gemaakt waarbij veel draadloze video- en audioverbindingen nodig zijn. Met name het gebruik van audiozenders neemt enorm toe, terwijl de beschikbare frequentieruimte afneemt door de uitbreiding van 4G- en de komst van 5G-netwerken.

De facilitaire bedrijven en omroepen op het terrein hebben samen met het Media Park een overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over het gebruik van frequenties op het Media Park. Professionele gebruikers kunnen met behulp van een frequentieplanner de beschikbare frequentieruimte op het Media Park zo efficiënt mogelijk indelen. Bij de entree van het Media Park worden bezoekers en leveranciers met borden gewezen op de regels die van toepassing zijn.

De overeenkomst is ondertekend door de meest relevante organisaties op het Media Park waaronder NEP, United, Facility House, Red Bee, Talpa, RTL, publieke omroepen NPO, NOS en MAX. Ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Vereniging van Nederlandse Content Producenten, voorheen OTP, hebben het ondertekend.

Deze samenwerking op het Media Park is een voorbeeld voor andere frequentie-knelpunten in Europa. De problemen zijn ontstaan door dat de overheid, ten gevolge van Europese afspraken, in 2012 de zogenaamd 800 Mhz-band veilde ten behoeve van 4G-netwerken. Dit spectrum werd eerder dagelijks gebruikt in de media- en entertainmentwereld. In 2019 zal de overheid opnieuw een deel van het frequentiespectrum veilen ten behoeve van 4G en 5G. Hierdoor zal het nog drukker worden in het resterende spectrum met alle gevolgen van dien.

Bron: Media Park Hilversum/BM

Bericht delen