Realistische video genereren met tekst: OpenAI lanceert Sora
zaterdag 17 februari 2024

Realistische video genereren met tekst: OpenAI lanceert Sora

OpenAI, de maker van ChatGPT, heeft nieuwe software gelanceerd waarmee met behulp van kunstmatige intelligentie tekst kan worden omgezet in een zeer realistisch ogende video: Sora.

Beelden waar normaal gesproken meerdere camera’s, drones, acteurs of een willekeurig huisdier voor nodig zijn, kunnen nu in een prompt, een soort kort script, worden geschreven. Een gebruiker hoeft alleen maar een scenario te verzinnen en te beschrijven in tekst, en in een handomdraai ontstaat een behoorlijk realistische video.

OpenAI is niet de eerste met dit soort programma’s: Runway ging de maker van het populaire ChatGPT al voor. Maar de kwaliteit van Sora is duidelijk beter, zeggen experts. Andere techbedrijven, zoals Google en Meta, lanceerden ook AI-videoprogramma’s, maar die kunnen voorlopig alleen nog materiaal creëren dat een paar seconden duurt, en die beelden wijken nog regelmatig af van de geschreven scripts.

Voorlopig is Sora alleen beschikbaar voor een beperkt aantal onderzoekers en videomakers. In deze fase wordt getest of er binnen de geldende regels materiaal wordt geproduceerd. Zo is het voor AI-bedrijven verboden om extreem geweld, seksueel getinte beelden of beroemdheden te genereren.

Bron: NOS/BM

Bericht delen