Nederlander gearresteerd in Spanje voor aanbieden illegale streamingdienst
zondag 2 juni 2024

Nederlander gearresteerd in Spanje voor aanbieden illegale streamingdienst

De Spaanse politie heeft een Nederlander gearresteerd op de Canarische Eilanden, op verdenking van het grootschalig aanbieden van een illegale streamingdienst. Dat meldt de nationale politie van Spanje. In andere Spaanse steden zijn nog zeven anderen opgepakt.

In totaal zijn er acht mensen gearresteerd in Gran Canaria, Madrid, Oviedo en Málaga. De politie heeft ook twee huiszoekingen uitgevoerd.

Het criminele netwerk zou sinds 2015 ruim 5,3 miljoen euro hebben buitgemaakt via de illegale verspreiding van audiovisuele inhoud. In totaal zou de groep 130 internationale televisiezenders en duizenden films en series hebben verspreid aan burgers wereldwijd. Voor de dienst vroegen ze tussen de 10 en 19 euro per maand.

Volgens de Spaanse politie zou de gearresteerde Nederlander aan het hoofd van het netwerk staan.

Klanten hebben geen toegang meer tot inhoud
Het onderzoek naar het netwerk begon in november 2022 naar aanleiding van een klacht van de Alliance For Creativity and Entertainment-groep, een coalitie van meer dan dertig entertainmentbedrijven en filmstudio’s.

De coalitie is gericht op het beschermen van bedrijfswinsten uit auteursrechtelijk beschermd materiaal. Bij deze organisatie zijn onder andere Apple TV, Amazon, BBC, HBO, Netflix, Paramount, RTL, Walt Disney en Warner Bros. aangesloten.

Iedereen die de service gebruikte, heeft inmiddels geen toegang meer. Klanten worden doorgestuurd naar een webpagina van de politie met een bericht dat het materiaal is geblokkeerd.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen