Indrukwekkende Pocket Cinema Camera line-up Blackmagic
dinsdag 17 januari 2023

Indrukwekkende Pocket Cinema Camera line-up Blackmagic

Blackmagic Design maakte de afgelopen jaren nogal furore met haar Pocket Cinema Camera’s. De Pocket 4K, 6K en 6K Pro werden alom geprezen vanwege hun hoge resoluties, uitgebreide opnamemogelijkheden en – niet onbelangrijk – kwalitatief geweldige footage. De 6K is ondertussen vervangen voor de 6K G2, maar nog steeds zijn de drie modellen beschikbaar. De vraag rijst: aan welke kun je het beste je geld uitgeven en waarom?

4K vs 6K
De Pocket 4K is de oudste van het stel, maar niet per definitie de slechtste. Tuurlijk, de maximale opnameresolutie is slechts 4K ten opzichte van 6K op de andere modellen. Maar wees gerust: 4K gaat echt nog wel even mee. Maar behalve dat 6K scherper is, betekent het ook dat je in de montage nog je kader kunt aanpassen, mocht je het in een 4K-tijdlijn gooien. Die bewegingsvrijheid komt goed van pas als je achteraf niet helemaal tevreden bent met je gekozen kader en het stelt je wellicht in staat een harde knip te verbergen, bijvoorbeeld in een interview. Handig, maar wat ons betreft niet doorslaggevend bij het maken van een keuze voor één van de modellen.

Verschillende sensor-types
Belangrijker is het verschil in sensor. De 6K G2 en 6K Pro hebben een Super 35-sensor met Canon-fitting, de Pocket 4K een micro 4/3-sensor. En dat heeft gevolgen voor je plaatje. Zo is het kader van de Pocket 4K simpelweg een stuk verder ingecropt en laat de kleinere sensor minder licht binnen. Dat merk je als je draait bij slechte lichtomstandigheden, maar levert je ook minder scherpte/diepte op.

En dat maakt de 6K-modellen een stuk interessanter, ware het niet dat je dit verschil kunt opheffen door gebruik te maken van een speedbooster op de Pocket 4K. Sterker nog, het levert je uiteindelijk méér groothoek en licht op, waardoor je praktisch richting fullframe gaat. Toegegeven, je moet er een extra onderdeel voor aanschaffen om dezelfde Canon-lens op de Pocket 4K te gebruiken. De veelgebruikte Metabones speedbooster kost je 800 euro, waardoor je het prijsverschil met 6K G2 praktisch opheft, maar je gaat er beeldtechnisch in zekere zin dus op vooruit. Ten opzichte van de 6K Pro houd je nog altijd geld over.

Het gemak waarmee je dit op de
6K Pro met een druk op de knop
kunt doen, is ongeëvenaard

Maar wil jij bij daglicht probleemloos draaien op je grootste diafragma, dan gaat dat weer het makkelijkst met de 6K Pro. Die heeft namelijk ingebouwde ND-filters die je stapsgewijs kunt toepassen. En dat is een groot voordeel, want waar je op de Pocket 4K en 6K G2 het diafragma op zo’n moment moet opkrikken, schuif je op de 6K Pro simpelweg een ND-filter ervoor. En ja, je kunt ND-filters op de lenzen voor je 4K en 6K G2 schroeven om hetzelfde effect te bereiken, maar het gemak waarmee je dit op de 6K Pro met een druk op de knop kunt doen, is ongeëvenaard en alleen al daarom is-ie absoluut het overwegen waard.

500 vs 1.500 nits
Ten opzichte van de Pocket 4K hebben de 6K-modellen kantelbare schermen. Je kunt er makkelijker een hoog of laag shot mee maken, maar compleet uitklapbaar en om te draaien zijn ze dan weer niet. Jammer, want zodoende is het niet mogelijk om jouw shot te laten zien aan degene die voor de camera staat. Een ander verschil zit hem in de helderheid van de schermen: 500 nits voor de Pocket 4K, 1.500 nits voor de 6K Pro.

De 6K G2 zit daar ergens tussenin: hij lijkt iets helderder dan die van de Pocket 4K, maar zo fel als de 6K Pro wordt-ie niet. Zodoende schieten de Pocket 4K en 6K G2 allebei tekort als je draait in het volle zonlicht. Gelukkig is de 6K G2, net als de 6K Pro, uit te rusten met een elektronische viewfinder. De enige optie voor de Pocket 4K is een externe monitor. Kortom, weer een extra accessoire om aan te schaffen.

Slechte accuduur
Ook de batterijen van de modellen verschillen. De Pocket 4K maakt gebruik van een bescheiden LP-E6 batterij, terwijl de 6K-modellen tot leven worden gewekt met NP-F-batterijen. Die leveren meer vermogen, maar omdat ook op hogere resolutie kan worden gedraaid en de schermen helderder zijn, levert dat onderaan de streep nauwelijks meer accuduur op. Die is – ongeacht model – simpelweg slecht. Gelukkig is dit wel op te lossen door de Blackmagic battery grip aan te schaffen, die beschikbaar is voor alle modellen, of door er een externe batterij op aan te sluiten.

Blackmagic

Op een rij
• De Pocket 4K schiet footage in maximaal 4K, de 6K-modellen uiteraard in 6K
• De 6K-modellen zijn voorzien van een Super 35-sensor, de Pocket 4K van een micro 4/3-sensor.
• Pocket 4K: 8,8 megapixels, 6K-modellen: 21,1 megapixels
• Pocket 4K gebruikt een LP-E6-batterij, de 6K-modellen een NP-F batterij
• Pocket 4K-scherm is 500 nits, 6K Pro-scherm is 1.500 nits
• Alleen de 6K-modellen zijn uit te rusten met een elektronische viewfinder
• Alleen de 6K Pro heeft ingebouwde ND-filters
• Huidige prijzen: Pocket 4K € 1.399, Pocket 6K G2 € 2.149, Pocket 6K Pro € 2.999,-

Fraaie overeenkomsten
We hebben tot nu toe vooral ingezoomd op wat de modellen onderscheidend maakt ten opzichte van elkaar, maar ze hebben ook wat gemene delers. Dus voordat we concluderen welk model het beste bij welke situatie past, zetten we de grote plussen en kleine let downs nog even op een rijtje.

Want dat de Pocket Cinema Camera’s van Blackmagic de afgelopen jaren aan terrein hebben gewonnen, is niet moeilijk te begrijpen. Hoge resoluties, prachtig beeld, veel features en natuurlijk de mogelijkheid tot opnemen in 12-bit RAW. En dan krijg je bij aanschaf van één van deze modellen ook nog een licentie voor Davinci Resolve Studio cadeau.

Qua accuduur laten ze het dus behoorlijk afweten – gelukkig is dit links- of rechtsom wel op te lossen – en van de autofocus-mogelijkheden hoef je niks te verwachten. Is continue autofocus in combinatie met gezichtsherkenning voor jou belangrijk? Loop dan met een grote boog om deze camera’s heen. Ze zullen je wat dat betreft teleurstellen. Gaat het jou echter om haarscherpe footage met een gigantisch dynamisch bereik wat je in de nabewerking helemaal naar smaak kunt inkleuren? Ja, dan zit je helemaal goed, met alle Pocket-modellen. Maar in welke situatie ga je nou voor welk model?

Zelfs anno 2023 is de
Pocket 4K daarmee
een interessant model

Conclusie
De Pocket 4K heeft als enige een micro 4/3-sensor. Heb jij lenzen liggen die daarop passen en wil je die blijven gebruiken? Dan is de keuze gauw gemaakt. Bovendien zijn dergelijke lenzen relatief goedkoop in aanschaf, dus bespaar je op de langere termijn wellicht ook nog geld. En wil je toch een keer upgraden naar bijvoorbeeld Canon-glas? Dan hoef je enkel een speedbooster aan te schaffen en niet je complete camera te vervangen. Zelfs anno 2023 is de Pocket 4K daarmee een interessant model. Let wel: wil je hem in alle situaties prettig gebruiken, dan zul je extra accessoires moeten aanschaffen.

Dan de Pocket 6K G2: een beetje vreemde eend in de bijt. Het is in grote lijnen namelijk een Pocket 6K Pro maar dan zonder de interne ND-filters. En het moge duidelijk zijn: als je genoeg budget hebt om het model mét interne ND-filters aan te schaffen, dan zou ik dat absoluut doen. Maar heb je al Canon-glas liggen en wil je koste wat kost geld besparen op de aanschaf van je camera? Dan is de 6K G2 een goede optie. Je betaalt wat meer dan voor de Pocket 4K, maar hoeft niet aan de slag met een speedbooster en kunt natuurlijk opnemen in 6K.

En dan de Pocket 6K Pro. De duurste, maar ook meest uitgebreide versie. En rechtstreeks vanuit de doos het beste te gebruiken. Je zult een oplossing moeten zoeken voor het accuprobleem, maar dankzij het heldere scherm en de ingebouwde ND-filters hoef je er niet meteen legio accessoires bij aan te schaffen. En dat is veel waard.

Als budget in dit vraagstuk geen rol speelt, ga dan lekker voor de 6K Pro, om deze redenen dus. En weet dat je met 6K-footage de komende jaren probleemloos vooruit kunt. Is budget juist een belangrijke factor, dan zou ik voor de Pocket 4K gaan. Niet alleen omdat de body veruit het goedkoopst is, maar ook de lenzen die erop passen. Voor ongeveer 2000 euro ben je dan klaar om te filmen, terwijl je daar misschien net aan een 6K G2 voor koopt en nog lang niet aan een 6K Pro zit. En ook voor die modellen moet je nog een lens kopen. Maar met deze line-up heeft Blackmagic ongetwijfeld een Pocket Cinema Camera in het assortiment zitten waar je – afhankelijk van je wensen en budget – veel plezierige uurtjes filmen mee tegemoet gaat.

Bron: BM

Bericht delen