Ericsson faciliteert videoreferee KNVB Beker
dinsdag 16 januari 2018

Ericsson faciliteert videoreferee KNVB Beker

De KNVB heeft een nieuwe primeur in de ontwikkeling van de videoscheidsrechter. Tijdens de halve finaleduels Sparta-Vitesse en AZ-Cambuur in de KNVB Beker assisteert de videoscheidsrechter vanuit een centrale plek.

Vanuit Hilversum, in een zogeheten Replay Center, staat de videoscheidsrechter direct in contact met de scheidsrechters en heeft hij rechtstreeks toegang tot alle camerabeelden in het stadion. Bij de voorgaande bekerduels assisteerde de videoscheids vanuit een bus nabij het stadion. De videoscheidsrechter ondersteunt de arbiters op het veld bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

De videoscheidsrechter wordt ingezet bij de halve finale Sparta-Vitesse woensdag en die tussen AZ en Cambuur op donderdagavond. Kevin Blom is woensdag de videoscheidsrechter die vanuit Hilversum door middel van een headset rechtstreeks in contact staat met scheidsrechter Pol van Boekel in Rotterdam. De KNVB is internationaal voorloper op het gebied van videoarbitrage. In 2013 startte de voetbalbond met testen van een videoarbiter en ontwikkelde een internationaal protocol voor de videoreferee. In 2016 was Nederland bij Ajax-Willem II het eerste land waar de zogeheten Video Assistant Referee bij een officiële wedstrijd werd ingezet.

De KNVB heeft nu de primeur met een videoscheidsrechter die adviseert vanuit een centrale plek. Het KNVB Replay Center, afgeleid uit de NBA, staat op het Media Park in Hilversum. De ruimte is uitgerust met HD-videoschermen die met een high-speed verbinding alle wedstrijdbeelden weergeven. De netwerkverbinding en technische ondersteuning wordt verzorgd door Ericsson.

Bron: KNVB/Ericsson

Bericht delen