DJI levert geen drones meer aan Rusland en Oekraïne
zaterdag 30 april 2022

DJI levert geen drones meer aan Rusland en Oekraïne

De Chinese fabrikant DJI, de grootste dronemaker ter wereld, stopt voorlopig met het leveren van drones en diensten aan Rusland en Oekraïne. Het bedrijf ligt al weken onder vuur vanwege berichten over hoe zijn producten zouden worden gebruikt voor oorlogsvoering in Oekraïne.

“DJI verafschuwt elk gebruik van onze drones om schade aan te richten, en we schorten de verkoop in deze landen tijdelijk op om ervoor te zorgen dat niemand onze drones in gevechten gebruikt”, zegt een woordvoerder van DJI.

Het Russische leger zou drones en diensten van DJI gebruiken bij de oorlogsvoering in Oekraïne. Ook zouden de locaties van drones van Oekraïeners door Russische troepen zijn getraceerd met behulp van het Aeroscope-systeem van DJI. Berichten over het lekken van gegevens over het Oekraïense leger naar Rusland noemt DJI tegenover Reuters ‘volkomen onjuist’.

Het Chinese bedrijf zegt verder “geen oordeel te willen geven over welk land dan ook”. Dat is in lijn met het standpunt van Beijing om zich te onthouden van kritiek op het Kremlin over de oorlog in Oekraïne.

Oproep Amerikaanse regering
Waar veel westerse bedrijven de verkoop van producten en diensten in Rusland hebben stopgezet of zich volledig uit Rusland hebben teruggetrokken, hebben de meeste Chinese bedrijven niets veranderd. De Amerikaanse regering deed onlangs nog tevergeefs een oproep aan grote Chinese techbedrijven, zoals Lenovo en chipmaker SMIC, om zich bij de sancties tegen Rusland aan te sluiten.

Vorige maand stopten de Nederlandse webwinkels van MediaMarkt en Bol.com al met de verkoop van drones van DJI vanwege de berichten over de inzet van drones in Oekraïne.

Bron: RTL Nieuws/BM

Bericht delen