D&MS bouwt modernste radiostudio’s van Nederland
Dinsdag 16 januari 2018

D&MS bouwt modernste radiostudio’s van Nederland

De bovenste vier etages van het NPO-gebouw op het Media Park in Hilversum worden gereed gemaakt voor de realisatie van het NPO Radio Huis. De NPO creëert hiermee een centrale plek voor haar radiostations waardoor een dynamische radio-omgeving ontstaat voor de zenders en programmamakers.

Na een uitvoerige tenderprocedure is system integrator D&MS door de NPO geselecteerd als leverancier voor het ontwerp, bouwen, testen en opleveren van een nieuw en ultramodern (visual) radio platform voor NPO Radio 1 en NPO Radio 4. Het is de ambitie van de NPO om in een later stadium ook NPO Radio 2 en  5 in het Radio Huis onder te brengen.

Het nieuwe radioplatform kenmerkt zich door het gebruik van de modernste technologie en materialen. Zo wordt de infrastructuur op basis van IP ingericht, een unicum in Nederland aldus Jan Derksen, Managing Director van D&MS: “De meeste moderne radiostudio’s werken voor een deel al met audio over IP (AoIP), maar vaak is een aantal onderdelen en verbindingen van de radio-workflow nog wat we noemen ‘discrete audio’ en analoog. Het Radio Huis wordt 100% IP hetgeen dus uniek is. Het was de wens van de NPO om techniek te gebruiken die future proof is en tenminste een jaar lang zonder problemen in de praktijk gefunctioneerd heeft. Dit is gelukt, waarmee we kunnen vaststellen dat de IP-techniek inmiddels volwassen is. Mede door onze ervaring in onder meer het EBU/VRT Sandbox Live IP project (waar volledig op IP televisie wordt gemaakt) zijn we in staat om een platform te bouwen dat aan alle eisen van de programmamakers voldoet en zowel betrouwbaar als efficiënt is.”

Door AoIP te gebruiken, is alle audio en andere content in alle aangesloten studio’s, controle- en regieruimten toe te passen waardoor veel efficiency ontstaat. Alle apparatuur werkt met elkaar samen en aanpassingen kunnen softwarematig worden gedaan. Ook kunnen programmamakers met een muisklik hun eigen favoriete instellingen per programma oproepen, in welke studio of regieruimte ze ook werken. De radiomakers kunnen bovendien alle software bedienen op minder schermen dan voorheen. De totale technische en operationele workflow is door D&MS volledig opnieuw ontworpen met een centrale rol voor het Virtual Studio Manager (VSM) platform van Lawo.

De studio’s zullen nog dit kalenderjaar in gebruik worden genomen. Het project kent een grote complexiteit tijdens zowel de engineering als de uitvoering, aldus projectleider Eelco de Jong van D&MS: “De logistieke processen vragen een uiterst nauwkeurige voorbereiding om veilig en gecontroleerd plaatst te laten vinden binnen de beperkte ruimte en tijd. Om alle disciplines op elkaar af te stemmen en te overzien is vanaf de initiatie fase nauw samengewerkt met alle bouwkundige installatiepartners. Het resultaat zal in elk geval meer dan de moeite waard zijn en wellicht een blauwdruk worden voor vele nieuw te bouwen radiostudio’s.”

Bron: D&MS/BM

Bericht delen