Cameraman krijgt schadevergoeding van 66 miljoen dollar voor ongeluk op set
donderdag 29 december 2022

Cameraman krijgt schadevergoeding van 66 miljoen dollar voor ongeluk op set

Cameraman James Razo uit de Verenigde Staten krijgt een schadevergoeding van meer dan 66 miljoen dollar (ongeveer 62 miljoen euro) voor een ongeluk op een filmset in 2016 waarbij hij betrokken was.

Dat oordeelde een jury in New Mexico woensdag. Volgens Amerikaanse media is het een van de hoogste schadevergoedingen ooit opgelegd in de Amerikaanse staat. Razo raakte in 2016 gewond toen een door hem bestuurde camerakraan achterover kiepte en op hem terechtkwam. Dat gebeurde op een helling onderweg naar een set waar hij moest filmen.

Voorafgaand aan het ongeluk vroeg de cameraman aan de productiemaatschappijen waarvoor hij werkte of de camerakraan kon worden geplaatst op rupsbanden. Ook gaf hij aan dat hij de route graag eerst wilde verkennen. Maar van zijn leidinggevende kreeg hij te horen dat de kraan direct naar de set moest.

Razo bracht meer dan duizend bezoeken aan de dokter
Razo hield ernstig ruggenmerg- en hersenletsel over aan het ongeluk en moest door het ongeval meer dan duizend keer naar een dokter. Zijn lichaam was namelijk op meerdere plekken verbrijzeld. De kraan die op hem viel woog meer dan 1.300 kilo, blijkt uit de aanklacht.

Het kostte een jury vier uur om te beslissen dat Razo 24,6 miljoen dollar aan schadevergoeding krijgt en zijn vrouw 6 miljoen dollar. Daarnaast zijn productiebedrijven Black Label Media en No Exit Film aansprakelijk voor respectievelijk 27 miljoen dollar en 9 miljoen dollar aan schade die ze in de vorm van een boete moeten betalen.

Cameraman Razo reageerde opgelucht. “Ik kan eindelijk werken aan herstel”, zei hij tegen de lokale krant Sante Fe New Mexican. Advocaten van de betrokken maatschappijen hebben niet gereageerd.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen