Broadcast Rental op ontdekkingsreis tijdens Dakar Rally
zondag 26 januari 2020

Broadcast Rental op ontdekkingsreis tijdens Dakar Rally

Televisie maken tijdens de Dakar Rally. Stof, veel kilometers en een vreemd land. En twee weken lang elke dag een satellietverbinding opzetten om een live uitzending te maken. System & RF Engineers Jeroen Klaver en Arno Maandonks van Broadcast Rental gingen de uitdaging aan en kijken zeer tevreden terug op dit bijzondere avontuur in Saoedi Arabië.

Als directeur en oprichter van Broadcast Rental, Geert Paul Slee, de vraag krijgt van FOX Sports Latin America om de technische faciliteiten voor de uitzending vanaf Dakar te gaan doen, zegt hij volmondig ja. Niet omdat zijn bedrijf Broadcast Rental daar al zo routineus in is, maar omdat het een van de weinige internationale sportevenementen is waar het bedrijf nog niet zijn sporen heeft verdiend. Bovendien gaat Broadcast Rental een uitdaging niet uit de weg.

Inmiddels kan de Dakar Rally ook op het trackrecord. Want gedurende de eerste weken van januari verzorgde Broadcast Rental op locatie de live uitzending voor FOX Sport LA tijdens Dakar 2020. Het idee: een zelfvoorzienende mediafaciliteit met drie camera’s, die elke dag mooie content naar Buenos Aires zendt vanaf elke denkbare plek in de woestijn. En dan ook nog een live magazine van een uur, direct op televisie in Latijns-Amerika. Slee: “Ok. Prima, gaan we doen. We hebben een Volkswagen Crafter aangeschaft en zijn gaan bouwen. Daar is de ontdekkingsreis al begonnen.”

dakar4

Stoomcursus
In twee weken tijd werd de 4×4 opgetuigd tot een kleine woestijn-proof OBVan. Er werd een wand in de laadruimte geplaatst om twee compartimenten vorm te geven; de regie en een opslagruimte. Naast de apparatuur voor uitzending en opnamen, moet voor een dergelijke trip ook een berg reserveonderdelen voor de auto mee, tenten, slaapzakken, proviand en noodvoorzieningen.
Vlak daarbij ook een aggregaat en het uplinksysteem niet uit. “Voor de uplink vanuit Saoedi Arabië naar onze MCR in Hilversum riepen de we de hulp in van 2Sat. Jeroen en Arno kregen een stoomcursus satelliettechniek van Bas Giskes en snel daarna werd de Crafter naar Marseille gereden. Dat was begin december.”

Vrijheid
Alle Europese Dakar-voertuigen varen vanaf Marseille naar de haven in Jeddah. Arno Maandonks, een van de engineers, vertelt: “We werden bij de keuring en boarding van onze auto’s (er ging ook een camper mee voor de crew van FOX LA, red.) in Marseille maar raar aangekeken. We waren de enige mediapartij die met eigen auto kwam. Normaal gesproken kopen de mediapartijen uplinktijden en camera’s van de organisatie in, dit wordt ter plekke gefaciliteerd. Door zelfvoorzienend te zijn, gaf dat onze klant een hoge mate van productionele vrijheid.”
“Eigenlijk waren we maar van twee dingen afhankelijk; of we zonder pech en tegenslag op tijd in het bivak zouden aankomen en of de verbinding goed zou werken. Dat is uiteindelijk gedurende de hele rally geen enkel probleem geweest.”

Perfect
Tijdens de Rally werd elke dag, op een andere locatie een drie camera-productie weggezet. Twee camera werden door middel van een stageracer van het ‘studiootje’ ergens op het bivak naar de regie gestuurd. Daarnaast werd gebruik gemaakt van een draadloze camera die overal op het bivak gebruikt kon worden. Het programma werd op locatie geschakeld en via de satelliet naar Hilversum gestraald. Vanuit de MRC op het hoofdkwartier van Broadcast Rental ging de uitzending over glasvezel door naar Zuid-Amerika. De IFB en communicatie werden via Hilversum terug naar locatie gestuurd.
“Technisch gezien ging het na wat kleinigheidjes tijdens de testdagen, echt perfect. Elke avond konden we een uur live magazine maken, en een uur content uitspelen. We waren als mediafaciliteit zelfvoorzienend. Daarom moesten we praktisch zijn en onze eigen sores oplossen”, zegt engineer Jeroen Klaver. “We hebben gelukkig weinig tegenslagen gehad. En als er dan iets tegenzit, dan heb je geluk om met twee praktische karakters op pad te zijn. We waren in staat om reparaties te doen aan de auto, technisch konden we eventuele problemen de baas. Onze grootste uitdaging was vooral het opvouwen van onze pop-up tentjes elke ochtend. Dat blijft ingewikkeld”, lacht Klaver.

dakar3

Uitdaging
Omdat het team van Broadcast Rental geen ervaring had met Dakar, werd tijdens de voorbereidingen veel met ervaringsdeskundigen gesproken. De woestijn is een uitdaging. Wat doe je als je het bivak niet haalt, of niet kunt eten, douchen, tanken? Dus ging er voor twee weken eten mee, noodfakkels en een uitgebreide medische kit.
“In de korte voorbereidingstijd die we hadden is er zo ontzettend veel geregeld, uitgezocht en geleerd!” zegt Maandonks. “Een grote avontuurlijke factor was het land. Saoedi Arabië klonk vooraf vrij onheilspellend, maar het is ons 100% meegevallen. Het is vooral een prachtig land, echt schitterend. Wel is er veel zand, daar is geen ontkomen aan. Het zit echt overal. Tijdens de rustdag in Riyad hadden we het geluk dat we op asfalt stonden met het bivak. Toen hebben we overal de compressor langs kunnen halen. Dat was fijn voor de apparatuur. Maar uiteindelijk zit het de volgende dag toch weer overal. Gelukkig hebben we op locatie geen last gehad van defecte apparatuur door het zand.”

Intensief
Klaver en Maandonks, die ervaren zijn met Broadcast Rental’s werkzaamheden op de Formule 1 – waarbij ze een week op een circuit ergens ter wereld zitten – menen dat Dakar toch echt een verhaal apart is. “Als je niet slaapt, ben je 800 kilometer aan het rijden, en daarna ga je een uitzending maken, waarvoor je eerst nog je techniek moet opbouwen. Het is erg intensief, maar het grappige is dat je dat niet zo doorhebt. In de tweede week van de rally hadden we ineens dat we vier pogingen nodig hadden om onze aggregaat in de bus te krijgen. Toen stonden we elkaar wel even aan te kijken, het hakt er lekker in.”

dakar5

Frank Steenbeek, COO bij Broadcast Rental, is enorm trots op het team en het hele Dakar-proces. “En dan ben ik niet alleen trots op de jongens op locatie die technisch en fysiek een hoogstandje hebben geleverd. Maar ook op de mensen in Hilversum die vanuit de MCR dagelijks de uitzending hebben gemonitord en op andere manieren hun collega’s on site hebben geholpen. Gedurende de voorbereidingen is er keihard gewerkt door het hele team.”
“We hadden dit nog nooit gedaan, dus alles moest uitgedokterd worden. De paklijsten, het transport, er werd nog even snel een imperial voor op het dak gemaakt, iedereen dacht mee over eventuele problemen en mogelijkheden. Hierdoor hebben we alles wat we tegen zijn gekomen makkelijk op kunnen vangen. Dit was geen business als usual, dit was uit onze comfort zone. Maar we hebben er met zijn allen de schouders onder gezet en het tot een mooi resultaat gebracht. Dat is waar we trots op zijn en Broadcast Rental sterk in is.”

Tekst: Laura de Leeuw/Broadcast Rental
Fotografie: Jeroen Klaver
 

Bericht delen