RUIS: K-TV formats
woensdag 9 november 2022

RUIS: K-TV formats

Ik begon mijn werkende leven als office-assistentje in een van de panden van IDTV aan de Amsterdamse Sarphatikade. Een van mijn eerste taken was het samenstellen van mapjes met informatie voor de grote baas om mee te nemen naar MIPCOM. Ik weet nog hoe die beurs tot de verbeelding sprak, dáár gebeurde het. Ik vind het nog steeds fascinerend om via via te horen wat er allemaal voorbijkomt aan producties in het zonnige Cannes.

Dit jaar was Master Cleaners dé grote hit. In dit van oorsprong Deense format, waarmee in ons land inmiddels ook al een producent aan de gang is, strijden kandidaten om de titel ‘beste schoonmaker van Nederland’. Ik denk dat het ook hier een groot succes kan worden. Lekker gruwelen om viezigheid, en wedstijdjes blijven het sowieso onverminderd goed doen.

Master Cleaners was wat mij betreft echter niet het meest opvallende programma op de beurs. Dat was Weight for You, een Zuid-Koreaans format waarin een vrijgezelle man door een krappe tunnel moet kruipen om de vrouw van zijn dromen te ontmoeten. Makkelijk? Natuurlijk niet. De man is te dik en past niet door de tunnel. Afvallen dus.

Ik vermoed dat er geen Nederlandse producenten op de beurs waren die dit programma willen gaan maken. Je maakt van afvallen toch een beetje iets clownesks en ik denk dat wij voor dat soort dingen in de regel toch te politiek correct zijn. Maar misschien zit ik ernaast, dat gaan we zien

Zuid-Korea wordt een steeds
belangrijker speler in de wereldwijde
entertainmentindustrie

Hoe dan ook wordt Zuid-Korea een steeds belangrijker speler in de wereldwijde entertainmentindustrie. K-Pop was natuurlijk al een enorm ding, maar je ziet ook dat streamingdiensten steeds meer Koreaanse films en series uitbrengen. Voorlopig hoogtepunt in dat opzicht was Squid Game – met 1,65 miljard kijkers in de eerste 28 dagen het allergrootste debuut van Netflix ooit.

Mijn zus woont al acht jaar in Zuid-Korea. Ze spreekt de taal vloeiend en eet kimchi op de grond. Zij vréét die Koreaanse programma’s. Ze vertelde me trouwens dat de Koreanen vorig jaar weliswaar trots waren op het gigantische succes van Squid Game, maar er ook verbaasd over waren, omdat er veel betere series gemaakt zijn.

In Zuid-Korea zelf is vooral Running Man extreem populair (te vinden op YouTube, mét ondertiteling, want in tegenstelling tot mijn zus heb ik die wel nodig). Hierin moeten kandidaten dingen doen als nummers van elkaars rug trekken en – de favoriet van mijn zus – opplaksnorren van elkaars gezicht blazen. Het Koreaanse publiek was bijzonder teleurgesteld toen dat laatste door corona niet meer kon.

Het kan niet anders dan dat K-TV ook hier alleen maar groter wordt. The Masked Singer is een Koreaans format, en de serie The Good Doctor (must see op Videoland) is een remake van het Koreaanse origineel.

Vooralsnog loop ikzelf nog niet warm voor opplaksnorren, maar wat mij betreft loont het zeker de moeite om wat K-drama te zoeken op Netflix. Er staat genoeg.

Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner

Foto: Mark Uyl

Bericht delen