HARM TV: Onderzoek
vrijdag 13 januari 2023

HARM TV: Onderzoek

Het moet schier onmogelijk zijn geweest om te bepalen wie Mediapersoon van het Jaar 2022 moest worden. Ongeveer iedereen viel af. Alles in en om The Voice. Alles bij en in de buurt van DWDD inclusief omroepbestuurders, netmanagers, voormalig netmanagers en schijnheilige eindredacteuren.

Een deel van hen zit nu sidderend en depressief thuis te wachten welke oordelen geveld gaan worden, dus daar heb je op een feestelijke uitreiking ook niks aan. “De prijs wordt in ontvangst genomen door z’n buurvrouw, die hem al drie maanden niet heeft gezien.” NOS Sport wordt onderzocht, dus dat kunnen we maar beter even afwachten. En al die presentatoren die ondertussen ergens anders werken kunnen ook fout zijn of zijn geweest dus die doen ook even niet mee.

Regisseurs dan? Ik zou er voorzichtig mee zijn, want wat ik de afgelopen veertig jaar met grote regelmaat aan seriebombardementen en fragmentatiescheldkanonnades uit de gemiddelde regiewagen hoorde komen, was toen topniveau prestatieverhogend en is nu ongeveer strafbaar. Een degelijke documentairemaker misschien, alvast vooruitlopend op de nieuwe trend dat de NPO veel minder gaat letten op kijkcijfers en veel meer op inhoud?

Coen Verbraak of Hans Goedkoop maken mooie dingen, maar zijn dat nou Mediapersonen van het Jaar? Mwah. En belangrijker nog: zouden ze vereerd zijn als ze het werden? Ik denk het niet.

Ik hoop dat André
vlekkeloos uit het
NPO-onderzoek komt

Martien Meiland zou het prestige van de eretitel definitief om zeep helpen, enthousiast geholpen door de moslim-uitspraken van Erika en Chantal Janzen wordt wat al te commercieel. Er blijft niet veel over. Vorig jaar werd het André van Duin. Lange tv-carrière, geliefd door velen. Een verstandige en veilige keus in een jaar dat geteisterd werd door eenzame lockdowns en zwarte wolken aan de horizon.

Ik hoop dat André vlekkeloos uit het NPO-onderzoek komt. Maar ja, de temperatuur in die tent loopt af en toe ook op tot gekmakende hoogtes en die malle bakkers blijven maar ongare en inzakkende koekhuisjes afleveren. Ik kan me heel goed voorstellen dat Dré achter de schermen Robèrt af en toe net zo lang met z’n hoofd in een gevuld amandelbrood ramt tot de spijs uit z’n oren komt.

Dat kan je hem niet kwalijk nemen. Die spanning moet eruit. Het is tenslotte Champions League. En liever Robèrt dan dat hij de teckel van mevrouw Taartjehap stiekem zo volpropt met macarons dat het beest moet worden afgevoerd door de explosievenopruimingsdienst.

Wie dan wel? Peter van de Vorst zonder vernieuwing? Angela de Jong zonder omroep? Het zal Arjen Lubach wel worden. De Avondshow was een succes, hij spreekt zich kritisch uit over allerlei nationale en internationale kwesties en hij heeft eerder dan wie dan ook de af en toe machtswellustige en grensoverschrijdende afbraakcultuur in omroepland aan de kaak gesteld.

Toch? Niet? Nou, dan weet hij in elk geval waar hij het nieuwe seizoen mee kan openen. En zonder gevaar voor eigen carrière, want de bazen en bazinnen zitten allemaal thuis of op kantoor voor een spiegel te oefenen met invoelend glimlachen naar werknemers en externe onderzoekers.

Harm Edens

Bericht delen