HARM.TV: Kelderende kijkcijfers
dinsdag 8 november 2022

HARM.TV: Kelderende kijkcijfers

Het kan niemand die met lineaire tv bezig is, zijn ontgaan: de kijkcijfers zijn aan het kelderen. Natuurlijk wordt er hier en daar nog wel wat uitgesteld gekoekeloerd, maar de magische grens van 1 miljoen wordt vaker niet dan wel gehaald. En dat is ook niet zo gek als je ziet wat er dagelijks op ons bordje wordt geschoven.

Eindeloze rijen talkshows met dezelfde onderwerpen, dezelfde gasten en nagenoeg nooit een vraag waar de gast en de kijker zich in verslikt. Onafzienbare series talentenjachten waarin de laatste inwoner van Prutveen probeert om voor het eerst van z’n leven niet vals te zingen… met dezelfde juryleden, die non-stop dubbel liggen om zichzelf en de hilarische collegaatjes. Hou het bij de bruidsjurken, Fred. Of misschien in jouw woorden: “Hou op met me, vriendin.”

Tussendoor wordt er af en toe wat geprobeerd en moet ik kijken naar Rutger Castricum die in z’n woonkamer aan het wielrennen is, terwijl z’n kinderen verwaarloosd op de bank hangen. En nou is Angela Lansbury ook nog dood, dus daar hoeven we niks meer van te verwachten. Gelukkig werd onlangs aangekondigd dat de NPO gaat samenwerken met de VRT en de eerste vrucht die wordt afgeworpen heet Arcadia: een dramaserie over een wereld waar grondstoffen schaars zijn geworden (EN DAT IS VEEL SNELLER DAN WE ONS NU REALISEREN) en waar je maar beperkt kunt doen en laten wat je wil. Ik was oprecht verbaasd toen ik het las. Wat een goed idee. Geen gezeik van verwende dertigers of disfunctionerende gezinnen, maar iets spannends, waar we ook nog wat aan hebben. Ik denk dat de NPOVRT een mooie weg is ingeslagen. Ga zo door!

Misschien dat ik dan toch een keer
aan De Slimste Mens ga meedoen

Boeren mogen alleen nog vrouwen zoeken als ze biologisch zijn of plechtig aan Yvonne beloven dat ze binnen vijf jaar hun stikstofuitstoot hebben gehalveerd. Spoorloos gaat alleen nog met de trein. Hebben ze onderweg meer tijd en rust om goed te kijken of ze wel naar de goeie ouders onderweg zijn. (Hoewel: als je 46 jaar op zoek bent naar je moeder moet je ook niet al te kieskeurig zijn, toch?) En je wordt pas De Slimste Mens als je tien soorten bonen uit elkaar kunt houden… van het adelaarsboontje tot en met het soldatenboontje.

Misschien dat ik dan toch eindelijk een keer mee ga doen. Bij een groene weg naar een betere wereld hoort ook dat je hele stomme dingen niet meer doet. Dus 3 Op Reis gaat nooit meer vliegen (kijk maar door een AI-bril) en Loeki-reclames vol schaamteloze greenwashing gooien we eraf. On the way to planet proof zijn we allemaal… de vraag is alleen of we er nog op tijd aankomen.

En als we eenmaal merken dat er op de NPOVRT allemaal mooie, intelligente en goedgemaakte programma’s te zien zijn, komt dat miljoen vanzelf weer in zicht. Oh ja, laten we ook minder weggooien en meer recyclen. Het decor van Dit Was Het Nieuws is nu 27 jaar oud en voor Het Grote Groene Idee mocht ik de oude desk van Arjen Lubach lenen. Nu lief vragen of hij nog wat oude grappen heeft.

Harm Edens

Bericht delen