Cornélie Constateert: Goud in handen
donderdag 8 september 2022

Cornélie Constateert: Goud in handen

Data is het nieuwe goud, wordt er wel gezegd en het is overduidelijk dat de meest succesvolle bedrijven, ook in de media, niet in de laatste plaats floreren door inzichten die zijn vergaard uit data. Maar wanneer je als organisatie niet weet hoe je dat goud moet bewerken, dan heb je er nog niet zoveel aan.

Er is een duidelijke datastrategie nodig, je moet weten waar je naar op zoek bent in die data. En die inzichten moeten inspelen op een behoefte die leeft in de business. Een veel voorkomende valkuil is namelijk dat data leading wordt in plaats van de business en uiteindelijk eerder sprake is van ‘nice to know’ dan van ‘need to know’.

Begin dit jaar sprak ik Peter Lubbers, CEO van Banijay Benelux – één van de grootste producenten van longform content, niet alleen in Nederland en België, maar wereldwijd. Hij vertelde dat zij een unit zouden gaan oprichten met als hoofddoel meer inzichten uit data te halen om daar de business mee te verrijken. Hij vroeg mij of ik interesse had om deze unit op te zetten en hier leiding aan te geven. Een grote eer en een hele mooie kans.

Er is een strategische
keuze gemaakt om
die kennis om te
zetten in data

Nu is de meest gangbare reactie: maar een contentproducent heeft helemaal geen data, want dat ligt bij de zenders en de streamers. Dus waar haal je je inzichten vandaan? Het antwoord hierop is meerledig. Enerzijds neemt Banijay al sinds een aantal jaar ook kijkcijfers af van SKO, een belangrijke databron met inmiddels dus al behoorlijk wat back-data die binnen de organisatie aanwezig is. Rijke gegevens die veel inzicht bieden in de context van de uitzending van het programma, maar slechts beperkt laten zien wat wel en niet goed is aan wat je als producent ontwikkelt en produceert.

Daarbij komt dat je als producent bijzonder weinig invloed hebt op de kijker. Waar wij wel invloed op hebben, is natuurlijk de content. Daar ligt dan ook de focus in de datastrategie van het bedrijf. De kennis van en informatie over de content is uiteraard groot. Er is dan ook een strategische keuze gemaakt om die kennis om te zetten in data. En dan wordt het pas echt leuk!

Want uit de koppeling tussen de beschikbare kijkcijfers én de gegenereerde content data – vooral wanneer het om grote hoeveelheden gaat – kunnen inzichten worden gehaald die bijvoorbeeld de minuutanalyse van een afzonderlijke aflevering ruimschoots overschrijden en relevante en voorspellende inzichten kunnen geven die de organisatie echt verder kunnen helpen.

Het is mooi om te zien hoe groot het vertrouwen is in deze strategie, zowel bij partners die graag met ons samenwerken op dit gebied, als binnen de organisatie Banijay, waar zelfs de meest creatieve collega’s de verkregen inzichten uit deze unieke data toejuichen. Ik heb er ontzettend veel zin in om die gezamenlijke inzichten nog verder te vergroten.

Cornélie Klercq
Mediastrateeg en Head of Data & Marketing bij Banijay Benelux

Bericht delen