Zes twintigers en hun levensvragen in Hoedan
dinsdag 14 maart 2023

Zes twintigers en hun levensvragen in Hoedan

‘Ooit worden we dertig, maar hoe dan?’ Dat is dé vraag achter het nieuwe online platform en het NPO 3-programma Hoedan van de EO.

Hoedan is een community waar alle vragen die twintigers bezighouden langskomen. Over onderwerpen als relaties, ouders, vriendschappen, seks, geloven, drugs, omgaan met geld of vluchtelingen. Zes uitgesproken twintigers gaan met elkaar op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe dan?

Doeta, Bas, Joshua, Nanook, Tarik en Auke maken hun eigen content om hun persoonlijke zoektochten uit te vogelen. De content die zij maken is altijd persoonlijk, vaak om te lachen, soms een beetje zielig of pijnlijk, maar altijd authentiek. Hoedan is een Instagram-account, een TikTok-account, een NPO 3-programma en later dit jaar komen er ook meet-ups rond de thema’s doe besproken en onderzocht worden door Hoedan.

In Hoedan gaat het over de manier waarop deze twintigers tegen het leven aankijken. Hoe zij in het leven staan; hoe zij omgaan met onderwerpen die ertoe doen. Via Hoedan hebben ze de mogelijkheid om met elkaar het leven te ontdekken rond grote (levensbeschouwelijke) vragen.

Kwetsbaarheid
In aflevering 1 vraagt Auke zich af: waarom willen mensen kwetsbaar zijn? Wat is het nut van kwetsbaarheid, en wil ik er wat mee? Samen met de andere Hoedan-twintigers gaat hij op onderzoek uit. Zo staat hij in de ring bij ex-commando Dai Carter, die juist alleen maar voordelen van kwetsbaarheid ziet. En Auke probeert dichter bij zijn gevoel te komen en te oefenen met kwetsbaarheid. Maar hoe dan?

Dood
De vraag van Doeta staat centraal in aflevering 2. Ze ‘moet’ iets met de dood. Ze vraagt zich af: moet ik bang zijn voor de dood? In haar familie is pas een ernstige hartafwijking ontdekt, waar zij ook op getest wordt. Daarom doet ze met Tarik, Bas, Auke en Nanook een reanimatiecursus, voor het geval er iets met haar gebeurt. Hoe sta je als twintiger in het leven als de dood dichtbij lijkt te komen? Nadenken over de dood maakt Doeta onrustig en daarom wil ze alvast iets nalaten. Maar hoe dan?

Met Hoedan wil de EO een plek bieden aan twintigers waar zij aan de slag kunnen gaan met hun (levens)vragen. Omdat ze dit samen doen met mensen die heel anders denken, stellen ze elkaar rake vragen, weten ze elkaar op ideeën te brengen en inspireren zij elkaar. Hoedan is een idee van de EO en wordt uitgevoerd samen met de Protestantse Kerk Nederland. Het is vanaf donderdag 23 maart om 21.50 uur te zien bij de EO op NPO 3.

Bron: EO/BN

Bericht delen