Videoland Academy is op zoek naar Dutch Horror-verhalen en documentaire-ideeën
zaterdag 25 september 2021

Videoland Academy is op zoek naar Dutch Horror-verhalen en documentaire-ideeën

De eerste Videoland Academy films gaan deze week in première op het Nederlands Film Festival, maar Videoland is altijd op zoek naar nieuwe scenarioschrijvers en documentairemakers die hedendaagse, originele en toegankelijke verhalen kunnen vertellen.

Videoland Academy nodigt makers uit hun creatieve verhalen in de vorm van een genrefilm te vertellen, aangezien dit momenteel (nog) te weinig wordt gedaan in Nederland. Voor de derde editie is Videoland Academy op zoek naar Dutch Horror (fictie) en documentaire ideeën in Nederlandse context.

Inschrijven voor de derde editie van Videoland Academy kan van 25 september t/m 5 december 2021. Kijk voor meer informatie op www.videoland.com/academy. Deze films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2023 en zijn daarna exclusief te zien bij Videoland.

Videoland Academy hoopt verrast te worden door scenarioschrijvers en documentairemakers die aan het begin van hun professionele carrière staan en vernieuwende verhalen durven te vertellen die een groot publiek zullen aanspreken. De thema’s voor de derde editie:

Dutch Horror (fictie)
De verhalen mogen zowel fantastisch als realistisch van aard zijn. De kracht van een horrorverhaal kan hem namelijk zitten in het onbekende (bovennatuurlijke wezens en krachten), maar juist ook in het bekende (gruwelijke seriemoordenaars, psychopaten, en sektes, of the enemy within). Videoland is op zoek naar creatieve en vernieuwende verhalen binnen het horrorgenre waarin de grenzen op het gebied van angst worden geëxploreerd.

De verhalen mogen vallen binnen de verscheidene subgenres van horror. Denk bijvoorbeeld aan komische horror (Shaun of the Dead), psychologische horror (The Silence of the Lambs, Black Swan), post-apocalyptische horror (A Quiet Place, The Silence) en folk horror (The Witch, Midsommar). Daarnaast kunnen de verhalen ook ingaan op sociaal-maatschappelijke kritieken en thema’s, zoals dit bijvoorbeeld in Get Out wordt gedaan.

Documentaire

Voor deze editie is er geen specifiek thema voor de documentaireserie. Dit houdt in dat je als maker veel vrijheid hebt voor het bedenken van een creatief documentaireplan. Wat wel in beschouwing moet worden genomen, is dat het onderwerp relevant is binnen de Nederlandse context. De belofte van Videoland is namelijk: ‘Wat speelt in Nederland, speelt bij ons’. Denk hierbij dus aan fenomenen en gebeurtenissen die een rol spelen binnen de huidige maatschappij of bijzondere verhalen van mensen in Nederland. Denk aan verhalen met een bepaalde nieuwswaarde waardoor het Nederlandse publiek de urgentie voelt om te gaan kijken.

Over Videoland Academy
Videoland Academy wil een nieuwe lichting makers de kans bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. De Videoland Academy onderscheidt zich door een markt te bieden aan genre gedreven films.

Voor tenminste de drie jaar biedt Videoland Academy hiervoor een podium en ondersteunt nieuw talent op financieel en inhoudelijk vlak. Videoland Academy wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en is in samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script. Overige partners zijn Buma Cultuur en de Nederlandse Filmacademie.

Bron: RTL Nederland/BM

Bericht delen