Verhaal van tiener uit WOII komt tot leven via social media
vrijdag 21 februari 2020

Verhaal van tiener uit WOII komt tot leven via social media

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad? Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers en hoe reageren leeftijdsgenoten daarop? Stepping Stone produceert voor de EO de online tienerserie Oorlog-stories waarin een 15-jarig meisje dagelijks vertelt wat ze meemaakt tijdens de oorlog. De hoofdrol is voor SpangaS-actrice Claudia Kanne, die in de serie Esther heet.

Op het Zapp Instagramkanaal verschijnen vanaf 14 april dagelijks stories die geïnspireerd zijn door Het verhaal van Edith, het oorlogsdagboek van Edith Velmans-Van Hessen. Elke vrijdag is op het Zapp YouTube-kanaal te zien wat ze de afgelopen periode meemaakte. De laatste story wordt geplaatst op dinsdag 5 mei, de dag van de bevrijding. Op vrijdag 8 mei sluit Oorlog-stories af met een laatste YouTube-video.

In Oorlog-stories vertelt de Joodse Esther hoe haar gewone leven in de oorlog steeds verder onder druk komt te staan. Ze is 15 jaar oud als de oorlog begint. De eerste periode lukt het haar om optimistisch te blijven: “Oorlog is niks voor mij”. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek. Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt.

Jasper van der Schalie maakte zich persoonlijk hard voor deze serie: “Het is voor ons heel bijzonder dat we een op waarheid gebaseerd oorlogsdrama voor Instagram produceren. Instagram en Youtube zijn zeer geschikt om ook de jongste generatie kennis te laten maken met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Toen wij bij Stepping Stone het Israëlische Eva-stories zagen, vonden we dat dit in Nederland navolging verdiende. We hopen hiermee kinderen en tieners te raken en de herinneringen aan de oorlog ook voor een nieuwe generatie levend te houden.”

EO-eindredacteur Arnoud Bruinier: “De online tienerserie laat zien dat vrijheid zeker niet vanzelfsprekend en het koesteren waard is. Juist het contrast tussen het herkenbare tienerleven en de angst die daarin oprukt, laat zien dat we dankbaar mogen zijn voor ons leven in vrijheid. Met de Oorlog-stories dagelijks op je Instagram, gewoon tussen de stories van je vrienden, komt dit wel heel dichtbij.”

De serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith en geschreven door Willem Bosch (Penoza en Nieuwe Buren) en Yannick de Waal. De serie wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties en geregisseerd door David Cocheret. Oorlog-stories is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het NPO Fonds.

Bron: Stepping Stone/BM

Bericht delen