Veel misinformatie over mentale gezondheid op TikTok
Veel video’s met de hashtag #mentalhealthtips op TikTok bevatten onjuiste informatie, zoals dubieuze adviezen, snelle genezingsmethoden en aanprijzingen van supplementen waarvan niet is bewezen dat ze werken. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian.
De krant liet deskundigen de honderd populairste video’s met de hashtag #mentalhealthtips op TikTok bekijken. De experts stelden vast dat 52 van de 100 video’s met adviezen over omgaan met trauma’s, angsten, depressies en ernstige psychische aandoeningen onjuiste informatie bevatten. Veel andere video’s waren vaag of nutteloos.
Mensen die via de socials hulp zoeken, krijgen vaak dubieuze of zelfs onzinnige adviezen voorgeschoteld, zoals het eten van een sinaasappel onder de douche om angst te verminderen. Ook worden normale emoties gepresenteerd als symptomen van bijvoorbeeld borderline. En supplementen met saffraan of magnesiumglycinaat worden gepromoot, terwijl het bewijs voor het verminderen van angst beperkt is.
TikTok zegt in een reactie tegen de krant dat het een platform is waar “mensen zich kunnen uiten en hun authentieke ervaringen met hun mentale gezondheid kunnen delen”. Het bedrijf noemt het onderzoek van de krant “beperkt”. “We werken samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Britse gezondheidszorg om betrouwbare informatie op ons platform te promoten en 98 procent van de schadelijke misinformatie te verwijderen voordat deze bij ons wordt gemeld.”
TikTok kwam twee weken geleden ook met een persbericht waarin werd aangekondigd dat er 2,3 miljoen dollar aan advertentieruimte op TikTok wordt gedoneerd aan tientallen organisaties voor mentale gezondheid in negentien landen.
Bron: NOS/BM