Tom Veldhuijzen maakt podcastserie Jong en Vast
woensdag 27 juli 2022

Tom Veldhuijzen maakt podcastserie Jong en Vast

In een nieuwe serie van KRO-NCRV duikt journalist Tom Veldhuijzen voor Pointer in de wereld van de jeugddetentie. De podcastserie Jong en Vast laat zien wat zich afspeelt in Forensisch Centrum Teylingereind in Sassenheim, waar jonge daders van zware delicten vastzitten.

Veldhuijzen gaat weken intern, om uitgebreid te praten met jongeren, behandelaren en beveiligers over wat deze jonge mensen hebben gedaan en hoe ze later weer terugkeren in de maatschappij.

In Teylingereind zitten jongeren tussen de 12 en de 24 jaar, die (nog) berecht worden volgens het jeugdstrafrecht. Het gaat om de meest zware delicten, zoals moord, roofovervallen en geweldsincidenten. De meeste jongeren verblijven er niet langer dan een paar maanden, omdat ze bijvoorbeeld in voorarrest zitten. Een kleine groep jongeren zit in Teylingereind met een PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel ‘jeugd-tbs’. Deze groep volgt een traject van maximaal 7 jaar voordat ze weer terug de samenleving in komen.

Wat speelt zich af achter de muren van Teylingereind? Welke jongeren zitten er? Wat hebben ze meegemaakt? En de belangrijkste vraag: Hoe zorg je ervoor dat jongeren die een verkeerde afslag hebben genomen weer terugkeren in de maatschappij?

Grote zorgen om drugscriminaliteit
Hoewel de jeugdcriminaliteit al jaren structureel afneemt, worden de delicten waarvoor jongeren achter tralies terecht komen steeds erger. Met name het snelle drugsgeld oefent een enorme aantrekkingskracht uit.

In april uitten het OM en burgemeester Femke Halsema grote zorgen om de toenemende drugsgerelateerde criminaliteit. Halsema ziet dat drugscriminelen de afgelopen jaren “meedogenlozer zijn geworden”. Jongeren worden op vroege leeftijd gerekruteerd om bijvoorbeeld drugs uit te halen in de Rotterdamse haven. Het risico is dat ze doorgroeien tot zware criminelen.

In Teylingereind komen jonge daders van allerlei vormen van criminaliteit terecht: van roofovervallen tot mesincidenten en geweld na drillrap. Alle jongeren hebben een of meerdere ernstige delicten gepleegd, maar tegelijkertijd hebben ze nog een heel leven voor zich. Wanneer keren deze jongeren weer terug in de samenleving, en hoe gebruiken ze hun tweede kans?

Jong en Vast is vanaf zondag 7 augustus iedere week om 19.00 uur te horen bij Pointer (KRO-NCRV) op NPO Radio 1. Daarnaast is de hele serie, inclusief een bonusaflevering, te beluisteren via veel podcastkanalen.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen