TikTok krijgt video’s van 10 minuten
woensdag 9 maart 2022

TikTok krijgt video’s van 10 minuten

Geen korte dansjes, maar vlogs en kookvideo’s. Filmpjes op TikTok mogen voortaan tien minuten duren. Dat heeft het platform besloten om de TikTokkers meer mogelijkheden te bieden.

TikTok-filmpjes mochten in eerste instantie maar vijftien seconden duren. Inmiddels is dat drie minuten, maar het worden er dus tien. Volgens TikTok-expert Joey Scheufler is het een logische stap voor het platform: “Dit is hun grote plan. Ze willen YouTube verslaan dus moeten gebruikers langere filmpjes kunnen maken.”

Algoritme
Volgens Scheufler wordt de content die je in de langere video’s gaat zien dan ook van hetzelfde genre als wat je nu op YouTube vindt. “Vooral vlogs, programmaatjes en kookvideo’s. Die laatste zijn nu al erg populair dus kunnen dan wat uitgebreider worden”, zegt hij tegen EditieNL.

Zitten jongeren wel te wachten op die langere video’s? Een onterechte vraag, vindt Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie. “Jongeren zijn nu ook gewoon series aan het bingen. Ik denk dat er nog steeds behoefte is aan goede lange content. Hun spanningsboog is namelijk niet zo klein als veel mensen denken.”

Views en likes
Daarnaast is het algoritme van de app afgesteld op het scrolgedrag van de gebruiker. Dus scrol je weg bij langere TikToks, dan krijg je die ook minder te zien. De echte uitdaging ligt daarom bij de contentmakers, denkt TikTok-expert Scheufler. “Als een filmpje interessant is, blijven mensen toch wel kijken. Het is voor de makers lastiger om het daadwerkelijk boeiend te houden.”

Maar ook met de langere video’s gaat het volgens Scheufler niet lukken om YouTubers naar TikTok te krijgen. Bij YouTube is het verdienmodel namelijk een stuk gunstiger. “Mensen zitten nu vooral op TikTok voor zichtbaarheid. Views en likes gaan daar veel sneller. Maar zonder inkomen durven YouTubers niet volledig in te zetten op het platform.”

Bron: RTL Nieuws/BMY

Bericht delen