Tatjana Almuli presenteert Dikke vette leugens
donderdag 24 augustus 2023

Tatjana Almuli presenteert Dikke vette leugens

De VPRO-serie Dikke vette leugens is nodig, want dikke mensen krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. De maatschappij oordeelt over hen terwijl overgewicht geen keuze is.

Uit een onderzoek van 3Vraagt/EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen weleens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Een op de tien mensen lacht dikke mensen weleens uit.

Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als ‘Heel dik’, is meer dan de helft dagelijks met hun lichaam bezig.

Met Tatjana Almuli als host en bekende en onbekende gasten brengt Dikke vette leugens feiten naar TikTok en poogt de vethaat op een geestige en kritische manier te ontmantelen. Met als doel om misinformatie te weerleggen, stereotiepe beeldvorming te ontmantelen én zelfacceptatie te vieren.

Dikke vette leugens is vanaf 9 oktober twaalf weken te zien op TikTok en npo3.nl.

Gasten
Elke week schuift er een gast aan bij Tatjana om in gesprek te gaan over de dikke vette leugen van de week, zoals: influencer/modeontwerper Lotte van Eijk rondom het thema kleding, acteur Sarah Janneh over representatie, schrijver/podcastmaker Marie Lotte Hagen (Damn Honey) over viering van dikke lichamen, cultuurhistoricus dr. Jon Verriet over dieetcultuur en prof. dr. Liesbeth van Rossum over gezondheid en dieetleugens. In artikelen en TikTok-video’s wordt de thematiek van elk interview verder uitgediept.

Over de presentator
Tatjana Almuli (32) is freelance fotograaf en journalist, onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en Volkskrant Magazine. Haar debuut Knap voor een dik meisje verscheen in 2019. In januari 2022 verscheen haar roman Ik zal je nooit meer, over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma. Samen met Malou Holshuijsen maakt Tatjana de wekelijkse podcast Tussen dertig en doodgaan.

Bron: VPRO/BM
Foto: Coco Olakunle/VPRO

Bericht delen