Sociale media scheidsrechters over vrije woord
zaterdag 16 januari 2021

Sociale media scheidsrechters over vrije woord

Na Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat is Donald Trump deze week voorlopig ook verbannen van zijn YouTube-account. Het is ongekend dat een wereldleider op al die sociale media-platformen geen boodschap meer kan delen.

Twitter is de enige die het profiel van de Amerikaanse president voorgoed heeft verwijderd. Bij andere staatshoofden zijn weleens berichten gewist of was het account tijdelijk geblokkeerd, maar Trump is de eerste die sinds de invoer van deze regels niet meer mag terugkeren, bevestigt het bedrijf. Bij de rest van de platformen gaat het vooralsnog om een tijdelijke ban op het plaatsen van berichten.

Los van de vraag of de boycot terecht is: het roept vragen op over hoeveel invloed deze bedrijven mogen hebben op het publieke debat en de vrijheid van meningsuiting. Met een druk op de knop verloor de president directe toegang tot 88 miljoen volgers op Twitter. 35 miljoen volgers op Facebook, 24 miljoen op Instagram en 2,7 miljoen op YouTube krijgen voorlopig geen nieuwe berichten van Trump.

NOS op 3 legt uit hoe het zit met Donald Trump en het vrije internet.

Bekijk hier ook BM90 van BM, met als thema Bij wie ligt de macht op social media?

Bron: NOS/BM

Bericht delen