Sahil Amar Aïssa gaat kraken om de woningnood aan te kaarten
maandag 28 november 2022

Sahil Amar Aïssa gaat kraken om de woningnood aan te kaarten

Appartementen van ruim een miljoen, stijgende huurprijzen en krapte op de woningmarkt. Door de wooncrisis hebben steeds minder mensen een dak boven hun hoofd. En dat terwijl er zo’n 206.000 woningen, kantoren en winkels leeg staan.

Dat zijn genoeg panden om de woningcrisis op te lossen. Maar zelfs nu de nood zo hoog is, blijven al die panden leeg. Veel jonge mensen grijpen kraken aan als laatste redmiddel. Iets dat sinds 2009 verboden is door de anti-kraakwet.

In Kraken doe je zo! volgt Sahil krakersgroepen die actief zijn in Nederland. Wat beweegt ze? En welke risico’s brengt kraken met zich mee? Sahil haalt niet alleen informatie bij de krakers op, maar ook tips voor zijn eigen kraak. Want in deze serie gaat Sahil zelf proberen een pand te kraken. Komt hij een huis binnen? Kraken doe je zo! is nu te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van NPO 3. De tweede aflevering van deze zesdelige serie komt zondag om 12.00 uur online.

Sahil: “Kraken doe je zo! is een pro-actief pamflet tegen de huidige staat van de huizenmarkt. We laten mensen zien die het heft in eigen hand hebben genomen en een woonruimte voor zichzelf opeisen, omdat de regering te weinig heeft gedaan om dat op een legale manier mogelijk te maken. Boos zijn op krakers is nutteloos en symptoombestrijding; als je geen krakers wil, maak het dan mogelijk voor mensen om voor een normale prijs te wonen.”

In de eerste aflevering zien we het huis van Sahil. Na jaren van onstabiele woonsituaties en zelfs korte dakloosheid, is het hem gelukt iets te kopen. Hij kan zich goed voorstellen dat de nood zo hoog bij mensen is dat ze gaan kraken. Maar dit is niet zonder risico’s. Sahil vraagt BIJ1-fractieleider Jazie Veldhuyzen wat de gevaren van kraken zijn en hoe het zit met de woningkrapte in Nederland. Ook maakt hij kennis met krakersgroep Vuur en Vlammen. Sahil krijgt een tour door de gekraakte woning en gaat mee met de kraak van een nieuw pand.

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen