Sahar Meradji maakt serie Ik Woke van Jou voor PowNed
maandag 30 mei 2022

Sahar Meradji maakt serie Ik Woke van Jou voor PowNed

In de nieuwe vierdelige PowNed-serie Ik Woke van Jou duikt documentairemaakster Sahar Meradji in de wereld van ‘woke’. Van anti-Zwarte Piet-demonstraties tot klimaatacties.

Wie zijn deze veelal jonge, ‘wakkere’ activisten? Wat beweegt hen en hoe strijden ze? En is ‘woke’ daadwerkelijk de sleutel tot een betere samenleving of zorgt het juist voor meer verdeeldheid? Ik Woke van Jou is vanaf donderdag 2 juni om 20.58 uur te zien op NPO 3. Producent van de serie is Man op de Maan.

Toiletten zijn tegenwoordig genderneutraal, ‘negerzoenen’ zijn verbannen en Zwarte Piet ziet er niet meer uit zoals vroeger. Voor sommige Nederlanders gaan die veranderingen veel te snel, maar voor woke-activisten is dit pas het begin. Zij willen elke vorm van racisme en onderdrukking zo snel mogelijk de kop indrukken. Ergens strijden zij ook voor Sahar Meradji, die als vrouw van Iraanse afkomst ook met discriminatie te maken heeft gehad. Alleen heeft Sahar zich nooit achtergesteld gevoeld.

Sahar Meradji: “Het is pas sinds de opkomst van ‘woke’ dat ik er continu aan herinnerd word dat ik tot een minderheid behoor. Er is plots een ‘wij’ en een ‘jullie’, iets wat ik zelf nooit heb ervaren. Door woke-activisten van dichtbij te volgen probeer ik te begrijpen waar dit gevoel vandaan komt.”

In haar zoektocht volgt zij onder anderen de 22-jarige Bluma die de wereld racistisch en seksistisch vindt en zeker vijf keer per week naar demonstraties gaat. Amber (23) wil als lid van actiegroep Extinction Rebellion Nederland wakker schudden voor de klimaatcrisis en ketent zichzelf daarvoor zelfs vast op de openbare weg. En Jeanette (38), een gehandicapte moslima van kleur, strijdt tegen ‘de witte onderdrukker’, nadat ze zich lang minderwaardig heeft gevoeld vanwege haar huidskleur.

Ook spreekt Meradji Nederlanders die zich totaal niet herkennen in het beeld dat van ons land wordt geschetst en die alle veranderingen absoluut niet zien zitten. Meradji: “Ik onderzoek in hoeverre de woke-beweging daadwerkelijk zorgt voor gelijkheid.”

Bron: PowNed/BM

Bericht delen